Originaludgaven af Holbergs første 15 komedier opnåede højeste pris på Bruun Rasmussens auktion foran både kong Christian VI og H.C. Andersen.

Når det skal gøres op i penge – og det er jo, hvad en auktion handler om!- så kan det konstateres, at Ludvig Holberg kan slå både kong Christian den VI og sin forfatterkollega H.C. Andersen af banen. Hos Bruun Rasmussen i København kom begge i går aftes under hammeren umiddelbart før Holbergs komedier. Først gik et flot maleri af 1700-tals kongen i rød jakke og hermelinskåbe for 75.000 kr. Christian VI var i øvrigt netop den konge, der forbød maskarader og skuespil (han var pietist) og således tvang Holberg til en pause i de 16 år, han regerede – 1730-46. Dernæst opnåede tre førsteudgaver af H.C. Andersens eventyr hammerslag på 90.000 kr. Men så kom Ludvig Holberg på banen med sine komedier fra 1723-25, præsenteret af auktionshusets senior personligt, 74-årige Jesper Bruun Rasmussen, og her standsede budene først ved 400.000 kr.

Jesper Bruun Rasmussen svang personligt hammeren over Holberg

Auktionarius lod budene på Holberg begynde ved 150.000 kr., og prisen sprang hastigt i vejret i hæsblæsende konkurrence mellem budgivere i salen og anonyme telefonbud. Hammerslaget faldt ved 400.000 kr. – men hvem der gik af med sejren, har vi ikke opklaret – desværre…. Det var IKKE Ludvig Holberg Museet Tersløsegaard!

Jesper Bruun Rasmussen svang personligt hammeren over Holberg.
Jesper Bruun Rasmussen svang personligt hammeren over Holberg.

”Flot vurderet”, bemærkede Jesper Bruun Rasmussen selv med henvisning til at prisen i kataloget var sat til mellem 300.000 og 500.000. Det københavnske auktionshus har i mere end 60 år holdt bogauktioner, oftest med fine resultater, men undertiden også med helt uventede nederlag. For eksempel måtte en samling originale breve af Henrik Pontoppidan, vurderet til 200.000 kr., for nogle år siden trækkes tilbage, fordi der overhovedet ikke kom nogen bud. Den hidtil dyreste danske bog var et værk af Thycho Brahe, der for 6-7 år år siden gik for godt 4 mio. kr.