”Efter min mening findes der intet, der er mere behageligt, mere agtværdigt og mere passende for en filosof end at dyrke jorden.” Sådan skrev Ludvig Holberg i sit levnedsbrev for flere århundreder siden, da han var blevet godsejer på Tersløsegaard. Og han tilføjede, at når han betragtede ”alting blomstre rent misundelsesværdigt (…) føler jeg dyb glæde.”

terslosegardDen glæde vil de nutidige forvaltere af Holbergmuseet gerne dele med lokalbefolkningen i Tersløse og omegn.

Derfor indbydes til at komme inden for og blive medlem af Holbergs Havevenner. Målet er at styrke båndet mellem herregård og landsby og samtidig forskønne og forny Holbergs gamle herregårdshave. Havevennerne kommer bl.a. til at deltage i anlæg af nytte- og sansehaver.

Henvendelse bedes ske til foreviser Allan Aistrup, post@tersloesegaard.dk eller tlf. 7446 6770. Alle interesserede vil modtage en personlig invitation til at deltage i et møde i begyndelsen af det nye år. På mødet vil bestyrelsesformand Flemming Pade og haveartikekt Kirsten Lund-Andersen præsentere et oplæg til indsatsen i haverne. Samtidig vil det nyindrettede mødelokale, som havevennerne får stillet til rådighed, blive åbnet. Det er et historisk lokale i den høje kælder under selve Holbergs mindestuer.

Støtte fra Realdania
Takket være støtte fra Realdania og Dansk Bygningsarv kan Tersløsegaard både indlægge el og varme m.m. i mødelokalet og samtidig investere i redskaber, frø og planter m.m., så havevennerne får de bedst mulige vilkår. Realdania støtter initiativet, fordi de nye aktiviteter på Tersløsegaard skaber dynamik og styrker livskvaliteten i det lokalsamfund, herregården er en del af.

”Historisk har herregårdene været tæt knyttet til deres lokalsamfund, og mange steder arbejdes hårdt på at genskabe denne forbindelse. Det er godt for lokalsamfundet, som får adgang til helt særlige oplevelser, og det er godt for herregårdene, der får chancen for at bringe den unikke kultur- og bygningsarv i spil på nye måder,” forklarer Christian Andersen, programchef i Realdania.

Havebesøg til sommer
Tersløsegaard vil til sommer arrangere åbne besøgsdage for at vise, hvordan Holbergs Havevenners indsats bærer frugt. Første gang bliver 23. juni forud for Tersløsegaards Sankt Hans-arrangement. Her introduceres det nye haveprojekt, som Havevennerne er med til at anlægge. Igen i sensommeren arrangeres havebesøg den 14. august, når haven med Havevennernes hjælp står i fuldt flor.