På Christiansborgs Hofteater opføres en Holberg-forestilling søndag den 3. december. Det skriver Tersløsegaard til Dit Sorø.

Selv en så gammel mand som Ludvig Holberg forstår at forny sig. På sin 333 års fødselsdag søndag den 3. december går han kl. 16.00 på Hofteatrets historiske scene ved Christiansborg Ridebane for at give en særlig fødselsdagsforestilling.

Det er Henrik Jandorf, kgl. skuespiller gennem tyve år, der lægger krop og stemme til den gamle mester i en monolog om sit fantastiske liv som den danske litteraturs fader og 1700-tallets store kulturbærer. Alle ord i forestillingen, som varer fem kvarter, er Holberg egne – her er ingen gendigtning eller ”frit efter” nødvendig!

Version 3.0
Forestillingen hedder ”Holberg Ultimatum”, og er den tredje version af Henrik Jandorfs flerårige arbejde med Holbergs tekster. Det begyndte på Tersløsegaard i 2015, hvor Jandorf under titlen ”Absolut Holberg” opførte en soloforestilling med autentiske Holbergtekster og uddrag af komedier som Barselsstuen og Den politiske Kandestøber.

Det var en succes, som i dagspressen blev bedømt til seks stjerner. På det grundlag arbejdede Jandorf videre med Holberg og kom tilbage til Tersløsegaard med sin forestilling, nu som ”Holberg Autenticus”. Den blev opført for et begejstret publikum i Holbergs stuer.

I den ny bearbejdelse spiddes pedanter og medløbere i forskellige scener fra Holbergs komedier.

”Holberg er grotesk nutidig og aktuel! De selvsamme mekanismer, som drev Holberg til sine knivskarpe iagttagelse af mennesker og samfund, gør sig gældende i dag! Det er rystende og nærværende,” fortæller Henrik Jandorf.

Forspil på Kgs. Nytorv
Som optakt til teatermonologen kl. 16.00 vil Holberg to timer forinden blive bekranset på Kgs. Nytorv.

Det er en fødselsdagstradition, som anføres af gamle elever fra Sorø Akademi. De kravler op på Holbergstatuens foran Det Kgl Teater, anbringer en stor fødselsdagskrans om hans hoved og synger til Holbergs ære.