Sofie Torpegaard er formand for Den Konservative Vælgerforening i Sorø. Hun har to børn på den integrerede institution Grønnegården, så fastelavn fylder en del i disse uger. Her fortæller Sofie om familiens fastelavnstraditioner.

Hvordan fejrer I fastelavn?
Når det kommer til fastelavn, fejrer vi den måske lidt for lidt. Vi kunne sagtens gøre det mere. Vores to børn holder en god fastelavnsfest i børnehaven. Vi har dog, da vi boede i København, haft en 4 årig tradition med at invitere til fastelavnsbollekomsammen, som ikke er kommet helt op at køre her endnu. Men bage skal vi. Kager med krymmel er altid et hit i vores familie.

Får børnene fastelavnsris?
De laver dem selv i institutionen, og vi er i gang med et herhjemme. Nogle år har de fået et ”slikris” af familie mm.

Sofie Torpegaard ved lanceringen af Borgmesterkagen fra Sejers Konditori
Sofie Torpegaard ved lanceringen af Borgmesterkagen fra Sejers Konditori

Hvor finder man byens bedste fastelavnsboller?
Hjemme hos os. Vi bager som udgangspunkt selv ”gammeldags” fastelavnsboller. De er med creme, hindbær marmelade og nutella. Det bliver dog aldrig fastelavn, hvis vi ikke får dem med flødeskum én gang. Så er det hindbær til fruen og børnene og sveske til manden. Dem henter vi i Sejers Konditori.

Hvad tror du de fleste børn er klædt ud som i år? Hvad skal I være?
Prinsesser er altid dominerende samt Spiderman og andre superhelte. Vores børn har været så heldig at få flere kostumer i julegave og fødselsdagsgave. Min datter Josefine skal være både prinsesse og rødhætte (vi mangler bare ulven), og Johannes vil være abe og/eller Spiderman.

Skal du selv slå katten af tønden i år?
Vi (de voksne) har lovet ikke at gøre det i år. Sidst år var begge børn syge, da der var fastelavn i børnehave og vuggestue, så vi holdt vores egen sammen med farmor og farfar. Begge børn slog én gang og så ville farmor også prøve og slog tønden ned. Begge børn så helt forfærdede ud og kunne slet ikke forstå at farmor for det første var så stærk, og for det andet at hun skulle være kattekonge. Det medførte lidt tårer. Så hvis vi får en tønde herhjemme, er det kun børn der må slå.

Må der være slik i tønden?
JA – selvfølgelig. Det er ikke den slik, du spiser på en festdag, der gør udslaget.

Er der plads til at fejre både halloween og fastelavn?
Nu har vi ikke de store traditioner for nogle af delene. Jeg synes det er OK. Oktober/november er mørke måneder, hvor uhygge og lys kan hjælpe på ventetiden til jul. Der bør dog ikke ”rasles” til Halloween også. Det hører fastelavn til.

/SDL