Bruun Rasmussen sætter Holbergs komedier på auktion
En helt enestående chance på tirsdag, når førsteudgaven af Holbergs komedier kommer på auktion hos Bruun-Rasmussen. Vurderingen er 300-500.000 kr., oplyser Tersløsegaard i en pressemeddelelse.

Udelukkes kan det ikke, at Ludvig Holberg Museet møder frem på Bruun Rasmussens auktion i Bredgade i København nu på tirsdag den 20. september for at byde på originaludgaven af Holbergs komedier. Det vil jo være oplagt at erhverve dette klenodie til Holbergs eget hjem på Tersløsegaard – den eneste bevarede autentiske Holberg-bolig. Det drejer sig om Holbergs første femten komedier udgivet i tre bind i 1723, 1724 og 1725.

Men mon dog? Auktionshuset Bruun Rasmussen vurderer værket til mellem 300.000 og 500.000 kr. – så Tersløsegaards evigt anstrengte økonomi rækker næppe til. I stedet kan vi håbe på og stærkt appellere til oprigtige – og velhavende – Holbergvenner, at de vil møde frem og sikre, at dette helt enestående Holbergværk ikke forsvinder bort til en eller anden excentrisk udenlandsk millionærs samling.

holbergs-comoedierHovedværk i skandinavisk litteratur
Det er originaludgaven af det mest sjældne og mest eftertragtede værk i skandinavisk litteratur, der kommer under hammeren hos Bruun Rasmussen. Holberg udgav sine komedier under pseudonymet Hans Mickelsen og solgte dem i tre bind, som bl.a. indeholder ”Den Politiske Kandestøber”, ”Den Vægelsindende”, ”Jean de France”, ”Jeppe på Bjerget”, ”Barselsstuen” og ”Mascarade”. Det er mange årtier siden, at dette ekstremt sjældne og unikke sæt komedier har været udbudt til salg. Kun nogle ganske få eksemplarer er bevarede, og der menes ikke at være andre i privateje end det ene komplette tre-binds sæt, der nu kommer på auktion.

Holbergs udødelige komedier blev skrevet til Danmarks første offentlige teater, Grønnegadeteatret, fra det åbnede i 1722 med ”Den Politiske Kandestøber” som allerførste forestilling. Holberg fortsatte i sin poetiske raptus i vanvittigt tempo med at forfatte fem nye komedier om året, i alt 27 komedier indtil teatret måtte lukke i 1728. Først da han mange år senere flyttede ind på Tersløsegaard fuldendte han værket med sine sidste seks komedier – nu til den i 1748 nyåbnede Kongelige Skueplads på Kgs. Nytorv. Der er overhovedet ingen tvivl om, at Holberg er og forbliver den første og største dramatiker i dansk-norsk litteraturhistorie. Så det er en helt fantastisk begivenhed, at et eksemplar af hans oprindelige originalværk nu kommer på markedet igen.

Holbergs Comoedier kommer under hammeren på Bruun Rasmussens auktioner i Bredgade 33 på tirsdag den 20. september klokken ca. 18.55