Der er meget at se frem til i sommeren 2019. Blandt andet komedie, koncerter, foredrag og et 300 års jubilæum i den kommende sommersæson på Ludvig Holberg Museet.

Ludvig Holberg følte dyb glæde ved sin tilværelse på Tersløsegaard. Det fortæller han i et af sine levnedsbreve. Han sørgede for vedligeholdelse og orden på herregården, så alt fremstod blomstrende pænt. ”Jeg er glad over, at jeg paa den maade har opfyldt en god borgers pligter,” skrev han. Det er næsten 300 år siden, og mirakuløst har Tersløsegaard overlevet alle anslag og kriser, så bygningerne og den store omgivende have i dag er et smukt og værdigt minde om litteraturens og teatrets danske fader. Siden 1910 har Tersløsegaard været tilgængelig for offentligheden som kulturhistorisk museum, og i år åbnes således for den 109. sæson.

Hele sommeren fra 2. juni til og med 8. september er Holbergs stuer åbne for publikum hver lørdag og søndag. Besøg på andre dage (også før og efter sæsonen) kan aftales med museets foreviser Allan Aistrup. Desuden byder sæsonen på syv arrangementer med komedie, koncerter og foredrag. Det begynder søndag den 2. juni med en rigtig Holberg-komedie, ”Barselsstuen”, som opføres af Sorø Amatør Teater på havescenen. Søndag den 23. juni er det Sankt Hans Aften, og det fejres på den store plæne foran Tersløsegaard med stort bål, musik, sang og båltale, der i år holdes af litteraturvidenskabsmanden Kasper Støvring. Midt i sommeren, søndag den 14. juli, markeres dernæst et 300 års Holberg-jubilæum. Det var i 1719 Holberg debuterede som skønlitterær forfatter med romanen ”Peder Paars”. I den anledning får Tersløsegaard besøg af den kendte teatermand Niels Vandrefalk, som præsenterer Holbergs værk.

Søndagsarrangementerne fortsætter søndag den 28. juli med en jazzkoncert med afsæt i dansk litteratur. I spidsen for Søren Bebes trio fortolker Cathrine Legardh tekster hentet fra blandt andre Tove Ditlevsen. Søndag den 11. august indbydes så til Holbergdagen, hvor årets modtager af den fornemme litteraturpris Holberg Medaljen taler. Det er latinisten og litteraturforskeren Peter Zeeberg, som gennem de seneste tre år har redigeret den digitale udgivelse af Holbergs samlede værker. På dagen deltager også forfatterinden Ida Jessen, der har forestået den danske udgave af Holbergbiografien ”Den store ensomme”. Søndag den 25. august bliver det bibliotikar Ann Furholt Pedersens tur til at fortælle om Holbergs bøger. Hun er leder af Bibliotheca Academiae Soranae, forskningsbiblioteket på Sorø Akademi, som i 1754 modtog hele Holbergs bogsamling. Sæsonens søndagsarrangementer afsluttes søndag den 8. september med en koncert med kammerkoret Cantemus, som byder på barokmusik fra Holbergs tid.

Sommerens program kan også ses på www.tersloesegaard.dk.

Gruppebesøg kan aftales allerede før sæsonåbningen (dvs. fra april/maj) ved henvendelse til foreviseren på post@tersloesegaard.dk eller telefon 7446 6770.

Ludvig Holberg. Maleri af Roselius. Foto: Tersløsegaard