Gitte Liland er tilflytter til Sorø og har boet i byen i 8 år. Oprindeligt er hun fra Jylland og flyttede til byen pga. dens herlighedsværdi og gode institutioner og fritidstilbud. Gitte er oprindeligt uddannet indenfor turistbranchen og har da også arbejdet i Sorø Turistbureau i en kortere periode. Derudover har Gitte en baggrund som kunsthåndværker og arbejder i dag med rehabilitering i et kunstværksted for mennesker med nedsat funktionsevne. Desuden har hun sit eget firma, hvor positiv psykologi og lykke er i fokus, www.LykkeNu.dk. I lykkegruppen i Sorø arbejdes med lykkeforskning og positiv psykologi. 

På hvilken årstid synes du Sorø tager sig bedst ud?
Jeg synes Sorø stråler om sommeren. Jeg elsker simpelthen Akademihaven. Storheden ved de gamle bygninger, de særegne træer og Sorø Sø med bøgeskoven i baggrunden. Turen rundt om søen er desuden en ideel løbetur, som jeg holder meget af. Den varierede natur, smukke udsigter og det gode løbeunderlag gør det til en optimal løberute for mig. En grillaften ved Tystrup sø er også rigtig hyggelig. Det er dejligt, at man inviterer til at kunne grille i det fri, da de offentlige grill på stedet er for alle. Jeg ser Sorø by som Sjællands grønne hjerte, der på mange måder minder om Jyllands grønne hjerte Silkeborg.

Sorø Kommune har lige ansat en ny bosætningskonsulent, Mette Kaae – hvad bør Sorø gøre for at få flere til at bosætte sig i byen?
Mht. boliger i kommunen har jeg personligt kigget efter bofællesskaber med fælleshus og egen bolig. Det kunne være hyggeligt som eneforælder med barn at kunne mødes med andre og have noget fællesskab og dog alligevel have sin egen bolig. Denne boform har jeg ikke kunnet finde i Sorø desværre. Det kunne se ud på mange måder. Dobbelthuse eller enklaver af huse med et fælleshus eller andet.

Man kunne evt. også lave nogle netværkstiltag for tilflyttere. Sorø er ret provinsiel på den måde, at alle kender alle, og de som har boet her altid har etablerede netværk, som det kan være svært at komme ind i som nytilflytter. Man kunne måske lave noget kulturelt eller sportsligt kun for tilflyttere.

Og så kan man selvfølgelig markedsføre de allerede eksisterende tilbud i byen, og det som gør byen unik – herlighedsværdien, historien, kulturlivet (Kulturcafé Ludvig , Victoria Teatret og de store events). Men det ved jeg godt allerede gøres i stor stil. Det gælder dog om at bruge de rette kanaler, hvor eventuelle tilflyttere kan nås. Kunne Sorø evt. bære at have sin egen musikfestival om sommeren? Kunne man bruge Akademihaven til nogle specielle arrangementer udover balletten. Noget der kunne fange børnefamiliers behov og derved markedsføre Sorøs unikhed overfor denne målgruppe? Barda har været et sådant tiltag, og det var et meget stort tab for byen, at det blev nedprioriteret. Her kom folk jo fra hele landet og fik hele landets opmærksomhed i DR-regi. Jeg tror virkelig dette arrangement fik sat Sorø på verdenskortet i lille Danmark.

Kommunen har også ansat en erhvervskonsulent – Peter Fjerring. Har du nogle gode råd til ham?
Jeg synes Sorøs handelsstandsforening gør rigtig meget for at skabe liv i Storgade, og de gør det godt. Bliv ved med det og find gerne på endnu mere. Jeg synes der mangler en helsekostbutik og en indvandrerbutik med spændende specialiteter.

Flere butikker og kulturinstitutioner i Sorø fejrer halloween – gør du?
Min søn og jeg fejrer halloween i år ved at tage ind til Tivoli. Vi skal ind og tælle græskar og have en hyggedag sammen. Ellers er det ikke en dag vi fejrer specielt.

I Sorø starter juleforberedelserne allerede primo november – hvornår og hvordan starter du juleriet?
Vi starter med at pynte op til den 1. december.  Julen fejres bl.a. ved at klippe årets julehjerte sammen. Hvert år indeholder hjertet årets særlige begivenheder fra året der gik for familiens medlemmer. Vi skriver også årets brøler, mest for sjov, og så kan vi grine af det år efter år, de skøre og de gode ting vi har oplevet sammen. Det ser flot ud efterhånden som familiens historie hænger i vinduet på en snor.

Gitte Liland