The Iron Lady er et nærgående portræt af én af det 20. århundredes mest karismatiske og betydningsfulde politikere, Margaret Thatcher – den første og eneste kvindelige premierminister i Storbritannien. Victoria Teatret har gallapremiere på filmen den 23. februar 2012, og filmen vises frem til 4. marts.

Margaret Thatcher var som en varm kniv gennem smør – hun kæmpede sig helt til tops ved at bryde gennem både kønsbarrierer og klasseskel i en verden domineret af mænd. Hun afløste Edward Heath som leder af Det Konservative Parti i 1975 og fik hurtigt prædikatet “Jernladyen” af sine røde ærkefjender.

Storbritannien havde store økonomiske problemer, og Thatchers kur var brutal: Statsejede selskaber blev privatiseret, der blev ryddet op i de offentlige finanser, og de meget høje skatter blev sat ned. Efterhånden fik den upopulære økonomiske politik en positiv effekt, og Thatchers efterfølgere, John Major, Tony Blair og David Cameron, har i store træk videreført principperne.

Én af Thatchers største sejre var, da hun fik skovlen under de stærke britiske fagforeninger. Under minearbejderstrejken i 1984-85 fik Thatcher folkestemningen på sin side og undgik ved hjælp af store kullagre, at befolkningen blev ramt af strømafbrydelser og andre forsyningsproblemer. Minearbejderne fik intet ud af strejken.

Meryl Streep har fået stor ros for sit nuancerede portræt af Margaret Thatcher. Der har været en del debat om rimeligheden i at vise hendes aldring og sygdom (demens), så længe Thatcher stadig er i live. Men Thatchers kampvilje og evne til at trække Storbritannien ud af en økonomisk og politisk krise er aktuel som aldrig før. The Iron Lady er en film om magt og ikke mindst om prisen for magten – og dermed en universel fortælling.

Meryl Streep som Margaret Thatcher