Fra Akademiets festsal til Holbergs egne stuer
holbergLudvig Holberg Museet Tersløsegaard modtager i næste uge en fornem gave fra Sorø Akademi: Intet mindre end et forarbejde til den berømte Holberg-statue på Kongens Nytorv foran Det Kgl. Teater. Statuen blev udført i bronze og opstillet foran teatret i 1875. Fem år forinden havde kunstneren Theobald Stein (1829-1901) udført forarbejdet i gips, og det er denne gipsfigur, der nu får plads på Tersløsegaard. Den er noget mindre end statuen i København, nemlig 142 cm. høj, 82 cm. bred og 140 cm. dyb, så den kan sagtens komme inden for i Holberg Museets stuer. (Billedet viser figuren før restaureringen!)

Gipsmodellen blev oprindelig omkring 1880 erhvervet af Soransk Samfund (foreningen af gamle elever på skolen), Justitsraad Bang og Akademiets lærere som en gave til udsmykning af Akademiets festsal. Senere blev den flyttet til Lovsangssalen og derfra yderligere degraderet til opstilling i elevernes spisesal, hvor der dog blev malet en søjledekoration som passende baggrund for Holberg.

Rødbedesaft på Holbergs fod!
I spisesalen stod figuren i hvert fald til omkring 1970, men efterhånden i sørgelig forfatning. Således blev Holbergs ene fod, der gik uden for basispladen, jævnligt stødt af. Det inspirerede vittige alumner (kostelever) til at smøre rødbedesaft på brudstedet for at bevise, at der skam stadig var liv i fader Holberg!

Skolens ledelse mente dog, at Holberg bare stod i vejen, og så blev han flyttet – og glemt! Lige indtil et ”hemmeligt rum” for nylig dukkede op i forbindelse med tømningen af to nedrivningsdømte udhuse ved Ingemanns Hus. Dér befandt gipsstatuen af Holberg sig. Men hans tilstand var kritisk. Blandt andet var den venstre arm med stokken brækket af. Nu har Sorø Akademi fået restaureret statuen, så den igen er i fin stand og kan komme til ære og værdighed i udstillingen på Tersløsegaard.