Sorø Fotoklub – en del af Selskabet for Dansk Fotografi – skriver sin historie næsten 75 år tilbage.

En medarbejder i Banken for Sorø og omegn
En medarbejder i Banken for Sorø og omegn. Fotograf: Johannes Lundstrøm

Den lokale forfatter Johannes Lundstrøm er et tidligere medlem af klubben, som har sendt Dit Sorø nogle eksempler på foreningens virke.

En af de kvindelige medarbejdere fra det, der dengang hed Banken for Sorø og Omegn, var så elskværdig at sidde model en aften (det var dengang klubbens formand var kasserer i banken).

Inspireret af Dit Sorøs artikel om Sorø Kunstmuseums særudstilling med Per Bak Jensens fotografier, fortæller Johannes Lundstrøm denne anekdote fra Sorø i 1960’erne:

“Dengang var jeg medlem af Sorø Fotoklub, som var en yderst fornøjelig forening for byens mest kreative fotografer, der holdt sine møder i salen på Hotel Kong Frederik.

Dengang arbejdede vi stort set udelukkende i sort/hvid, for farvefotos var en luksus, som kun de mest velbeslåede og nørder kunne tillade sig (nørder, fordi de selv kunne).

Billede optaget med en 'stoplygte' over Zambesi floden tæt på Victoria vandfaldene. Foto: johannes Lundstrøm
Optaget med en ‘stoplygte’ over Zambesi floden tæt på Victoria vandfaldene. Foto: Johannes Lundstrøm

Sådan en nørd havde vi i foreningen, og det var derfor en selvfølge, at han skulle vise sine farvelysbilleder, da vi en gang var på venskabsbesøg hos Københavns Fotografiske Forening.

Nogle af hans billeder var yderst specielle. Han optog dem i buldrende mørke. hvor han, netop som bøgen var sprunget ud, cyklede ud i skoven med en bilakkumulator på bagagebæreren og forlygten til en gammel Ford i cykelkurven.

Som du sikkert kan forestille dig, så kunne han lave nogle meget spændende og kontrastrige billeder med lyset fra den kraftige lygte, og dem høstede han da også stor ros for hos københavnerne.

Senere, da han viste et smukt solnedgangsbillede, fik det et vittigt hoved til, med en københavnerdialekt ikke mindre distinkt end Eddie Skoller’s i “What did you learn in School today”, at konstatere, at han åbenbart også havde en baglygte med i cykelkurven, når han tog på foto-tur om natten.”