Af Johannes Lundstrøm, Sorø

Hele historien startede for godt et år siden, da jeg under research til en bog var på Møns Lokalarkiv. Her fik jeg adgang til en mappe med dokumenter, som havde ligget i boks siden Anden Verdenskrig med den klausul, at den første måtte åbnes 2022. Mappen indeholdt en masse dokumenter vedrørende en af min fars nære venner, modstandsmanden Leo Købmann, som bl.a. havde frelst 32 jøder fra at blive fanget af tyskerne. Han blev selv taget året senere og sendt til Dachau. Han overlevede og kom hjem med de hvide busser, men var ødelagt på krop og sind.

Det berørte mig meget at læse alle de dokumenter, og da jeg kort tid efter hørte et interview på BogForum med Forfatterparret Thomas Harder og Lene Ewald Hesel om deres bog En sten for Eva og dermed stiftede bekendtskab med snublesten ( snublesten.org ) besluttede jeg at arbejde for, at Leo fik sådan en.

I anden sammenhæng var jeg kommet i kontakt med en Mønbo, der foreslog at vi fik Møns Museum til at arrangere en særudstilling. Summa summarum er det endt med, at jeg har designet en udstilling, udarbejdet 21 plancher og skrevet en bog på 146 sider, som præsenteres ved åbningen af udstillingen den 10. oktober. Dagen indledes med en mindehøjtidelighed i Kalvehave kl. 10.30 ved Provst Jesper Larsen Svendsen, hvorefter der afsløres en mindesten for Leo Købmann udenfor kirken. Dernæst afsløres en snublesten ved hans bopæl, og efter frokost a la 1943 på Hotel Møn åbnes udstillingen på Møns Museum kl. 14.00. De følgende tre dage indleder jeg visningen af filmen Fugle over sundet i Stege Bio med en beretning om, hvordan udstillingen blev til.

På en måde har jeg en følelse af, at Leo og min far har siddet ‘deroppe et sted’ og trukket i nogle tråde, for Leos barnebarn Bjarne har fortalt mig, at da Leo skulle begraves, holdt min far en improviseret tale, som han endte med ‘Leo, du skal aldrig blive glemt.’ Det udsagn har jeg nu gjort til virkelighed.