Ludvig Holberg indtager de kommende måneder adskillige teaterscener med sine næsten 300 år gamle komedier. Første chance for at opleve en af de evigt aktuelle klassikere er på Ludvig Holbergs egen bolig Tersløsegaard. Her opføres på havescenen ”Don Ranudo de Colibrados”. Komedien handler om en latterlig spansk adelsmand, der sammen med sin Donna Olympia gør sig uhjælpeligt til grin med sin dyrkelse af egen rigdom og fornemhed.

holbergLudvig Holberg skrev Don Ranudo i sin poetiske raptus i 1720’erne, men komedien blev først opført i 1752 på den dengang nye Kgl. Skueplads på Kgs. Nytorv. På Det kgl. Teater blev den senest gentaget i 1997. Siden har komedien været opsat på flere andre teatre, bl.a. både i Aarhus og Aalborg. På Tersløsegaard er det Bagsværd Amatør Scene, der kommer med ikke færre end 23 medvirkende (inklusive kostumier, regi m.fl.) for at vise komedien. Teatret i Bagsværd har siden sin start i 1954 indstuderet mere end 150 forestillinger, deriblandt adskillige Holberg-komedier.

Søndag 19. juni kl. 14.00 – KOMEDIE: ”Don Ranudo de Colibrados” opføres af Bagsværd Amatør Scene (23 medvirkende incl. kostumier, regi m.v.)
Entré: 100 kr.
Teltet i haven åbner fra kl. 12.30 med tilbud om kolde og varme drikkevarer samt sandwich og diverse mundgodt…
Reservation: Tlf. 5446 6770 eller e-mail: post@tersloesegaard.dk

Jeppe på Bjerget
Få dage efter Don Ranudo på Tersløsegaard kommer der hele to Holberg premierer. Først ”Jeppe på Bjerget”, som opføres i København fra 24. juni til 20. august af Grønnegårdsteatret i haven til Frederik Vs gamle hospital i Frederiksstaden (i dag sprogligt amerikaniseret til et såkaldt ”design”-museum). Jeppe på Bjerget er en af Holbergs allerførste komedier fra 1722 og stadig en af de mest elskede. Historien om den fordrukne bonde, der tror sig forvandlet til baron, når dybt ind i den danske folkesjæl. Grønnegårdsteatret har siden 1982 trofast haft Holberg på programmet så godt som hver eneste sommer med enkelte sidespring til Shakespeare, Molière og i sommeren 2015 Nikoline Werdelin, som netop også blev opført på Tersløsegaard sidste søndag.

Barselsstuen
Mandag den 27. juni er Holberg tilbage i Sorø, hvor der i Akademihaven er premiere på ”Barselsstuen”. Netop den komedie blev i foråret opført på Det Kgl. Teater. Nu er det HolbergTeatret, som tager den op i Niels Vandrefalks instruktion og med Hans Peder Christensen og Megan McCluskey i hovedrollerne som den 70-årige Corfitz og hans 18-årige fødende hustru Engelche. HolbergTeatret flytter i år til en ny skueplads kaldet ”Søjlesalen” tæt ved Akademihavens Kinahøj. Her er der teltdug over scene og tilskuerpladser, så komedien er sikret mod regnvejr. Billetter til forestillingen, som spiller indtil 2. juli, kan købes hos Sorø Bykontor i biblioteket eller reserveres på tlf. 20160216.

Den Politiske Kandestøber
På Bornholm holder Rønne Theater den 1. juli premiere på ”Den Politiske Kandestøber” – til eftertanke i kølvandet på årets politiske folkemøde. Teatret i Rønne lover en højaktuel version med klare nutidige referencer, hvor magtens elite får sig et fur. Komedien handler om den jævne håndværksmester Herman von Bremen, der hellere vil bruge sin tid på politisk filosoferen og diskussion end passe sin forretning og familie. Det er fra denne komedie at udtrykket ”Et er Søkort at forstaa – et andet Skib at føre” stammer. Kandestøberen opføres indtil 29. juli.