Det var med henvisning til bl.a. ”det feministiske spor” hos Ludvig Holberg, at professor Birgitte Possing nylig modtog årets Holberg Medalje (og de medfølgende 75.000 kr.). Possing har i skrift og tale sat kvinders rolle i historien, kulturen og samfundet på vor tids dagsorden og indtager en foregangsposition i dagens debat. For 300 år siden viste Holberg (1684-1754) vejen med sine epistler om det spild af talent, kløgt og styrke, som skyldtes at kvinderne holdtes ude. Han var således var en af de første og mest konsekvente fortalere for ligestilling mellem kønnene. Søndag eftermiddag den 29. august er den debat på dagsordenen, når Birgitte Possing besøger Tersløsegaard og holder foredrag. Senere samme eftermiddag kommer Van der Pals strygertrio på Tersløsegaards scene for at spille musik af Holbergs jævnaldrende, Johan Sebastian Bach (1685-1750). Trioen med violin, bratch og cello spiller Bachs berømte GoldbergVariationer, som blev udgivet i 1741.

Birgitte Possings forfatterskab omfatter bl.a. biografier af betydningsfulde kvindeskikkelser som skolepioneren Natalie Zahle, politikeren Bodil Koch og spartakisten Clara Zetkin. Hun har desuden spillet en central rolle for tilblivelsen af Dansk kvindebiografisk leksikon, og i 2018 udsendte hun ”Argumenter imod kvinder – fra demokratiets barndom til i dag”, som netop indledes med en reference til Holbergs feministiske spor.

Strygerkoncert
Den klassiske strygertrio består af Tobias van der Pals på cello samt Gordan Trajkovic, violin, og Markus Falkbring, bratch, som begge er koncertmestre i Helsingborgs Symfoniorkester. Goldbergvariationerne er egentlig skrevet for cembalo og omfatter af ikke færre end 30 variationer over en aria. Til koncerten på Tersløsegaard er musikken arrangeret for strygere af Sitkovetsky. Koncerten er arrangeret i samarbejde med Sorø Klassiske Musikfestival.

Søndag 29. august: Holbergdag med foredrag (kl 15.00) af forfatteren, professor Birgitte Possing, modtager af årets Holberg Medalje, og dernæst koncert (kl. 16.00) med Van der Pals strygertrio, der spiller Bachs Goldbergvariationer. (Entré: 150 kr.)

HolbergMuseet Tersløsegaard, Holbergsvej 101, 4293 Dianalund
Reservation af plads: post@tersloesegaard.dk eller tlf. 7446 6770 (telefonsvarer

Pressefoto