Sorø Privatskole fejrer fastelavn på skolen mandag d. 8. februar med udklædte elever og tøndeslagning i skolegården. En sjov og festlig start på den sidste uge før vinterferien.

SAM_2596Fastelavn er en af de ældre traditioner på Sorø Privatskole. Skolen markerer dagen første skoledag efter fastelavn, som officielt falder 7. februar i år, med 436 udklædte elever fra 0.-6. klasse, tøndeslagning i den lille og store skolegård samt hjemmebagte fastelavnsboller fra skolens køkken med dertilhørende juice.

Eleverne i indskolingen og på mellemtrinnet møder udklædte ind fra morgenstunden, eller også klæder de om i klassen, hvis det passer bedre rent praktisk. Måske det er nemmere at være i skolebussen om morgenen uden Tornerosekjolen på, eller hvad man nu har valgt at være udklædt som i år.

Tøndeslagningen på Sorø Privatskole foregår udendørs i skolegården, så det gælder om at være praktisk udklædt, medmindre man planlægger at få tønden ned i første runde. Hvem ved? Måske Supermandragten rent faktisk også giver Supermankræfter. I den lille skolegård slår 0.-1. klasserne katten af tønden fra kl. 8. Efterfulgt af 2. og 3. klasserne fra kl. 10. I den store skolegård slår 4.-6. klasse katten af tønden fra kl. 8. Det giver den bedste fordeling af eleverne og en fair chance for at blive kattekonge eller kattedronning.

SAM_2566Når alle tønder er tilintetgjort, som det sig hør og bør, er der kåringer af konger og dronninger samt fastelavnsboller og juice til alle eleverne. Eleverne i indskolingen afslutter i deres respektive klasselokaler, mens mellemtrinnet afslutter fælles i salen med sang og dans. Fastelavn på Sorø Privatskole giver på den måde en sjov og festlig start på den sidste uge før vinterferien.

At klæde sig ud og slå til søren (tønden) har alle dage været en del af livet, og til fastelavn bliver muligheden blot ekstra stor. I gamle dage var masker og udklædninger med til for en tid af slette de sociale skel i samfundet, når bonden kunne sidde ved samme bord som greven. Selvom fastelavn oprindeligt kun var for de voksne, har dagen stadig sin berettigelse den dag i dag, men nu i højere grad som børnenes fest, som den er det på Sorø Privatskole.

Fastelavn handler ikke kun om udklædning og kreative børn og forældre, eller hvem der bliver kattekonge eller kattedronning. Det handler ligeså meget om at have det sjovt og grine sammen. Selvironi er vigtigt i livet, og når alle er i samme båd, bringer det også alle tættere sammen.

SAM_2544