Kun godt en måned er der gået, siden AffaldPlus sagde farvel til småt og stort brændbart på deres genbrugspladser i bl.a. Sorø Kommune. Det har været en måned med mange spørgsmål til genbrugsvejlederne, for hvordan skal man dog sortere, når der ikke længere findes en container til Småt brændbart?

Men faktisk er det gået rigtig godt, fortæller AffaldPlus:

Kunderne er alle steder blevet hjulpet med sorteringen og har fået øje på, at der jo findes ret mange andre steder, man kan aflevere sit affald. Fx til Tekstiler og Indendørs træ. Og de fleste har også fundet ud af, at det faktisk ikke er så vanskeligt, når først man har fået lidt vejledning. Vi har endda set eksempler på kunder, som nu hjælper andre kunder med at finde de rigtige containere!

På den første måned kan vi se et fald i mængderne, der sendes til energiudnyttelse/forbrænding. Rest efter sortering hed før Småt brændbart, og her ser vi et fald på over 20 % i oktober måned. Med andre ord er over en femtedel af affaldet blevet sorteret fra og er i stedet havnet til genanvendelse. Især bliver vores tekstilcontainere nu brugt endnu flittigere end før.

For Polstrede møbler, som tidligere hed Stort brændbart, ser vi et endnu større fald den første måned: Her er over 40 % sorteret fra, og rigtig meget af affaldet er i stedet endt i Indendørs træ – en affaldstype som genanvendes til fx spånplader i træindustrien.

”Nu er det jo en kort periode, vi har data for, og der kan derfor være lidt usikkerhed om tallene”, siger chef for Genbrug, Camilla Bjerg Pedersen.

”Men det tegner rigtig godt for genanvendelsen, og jeg er imponeret over, hvor hurtigt kunderne har taget den nye sortering til sig, og hvor gode medarbejderne har været til at hjælpe kunderne på vej i alt det nye. Vi skaber jo de gode resultater sammen, og jeg håber virkelig, at vi kan fortsætte de gode takter, også når ”nyhedens interesse” for den nye sortering lægger sig”, slutter Camilla Bjerg Pedersen.

Kun godt en måned er der gået, siden AffaldPlus sagde farvel til småt og stort brændbart på deres genbrugspladser. Foto: SDL