Søndagens koncert på Kunstmuseet blev Sorø Jazzens sidste farvel til det fine Horace Parlan flygel. Nu skal det retur til ejeren. Vinterjazzprogrammet fortsætter med nye koncerter

horaceDet blev den smukkest tænkelige afsked med Horace Parlan’s flygel, da Ole Kock Hansen søndag gav koncert ved de polerede tangenter. På forreste række i Sorø Kunstmuseums store sal sad 85-årige Horace Parlan selv i sin kørestol og lyttede smilende med, mens godt hundrede fremmødte tilhørere oplevede et par timers inderligt velklingende kammerjazz. Sammen med bassisten Thomas Fonnesbæk gav Ole Kock Hansen personlige tolkninger af danske sange fra højskolesangbogen samt en serie iørefaldende kompositioner af sin gamle ven Niels-Henning Ørsted-Pedersen, der ville være fyldt 70 i år. NHØP døde i 2005.

Flyglet forsvinder nu fra Sorø efter halvandet år, hvor det fornemme instrument har været et trumfkort i jazzzarrangørernes forhandlinger om at hente betydelige pianister til byen. Det har været anvendt på Kulturcafé Ludvig, ved bigbandkoncerter i Victoria Teatret og adskillige gange på Sorø Kunstmuseum, hvor bl.a. pianisten Phil Markowitz kom helt fra New York for at spille på det.

Flyttes til Karrebæksminde
Sorø Jazzen har således haft umådelig glæde af at låne flyglet. Men nu er den sidste tone slået an, fordi flyglets rette ejer, jazzmanden, forfatteren, pædagogen og musikeren Hans Barfod, ønsker det hjem til sin egen adresse i Karrebæksminde, hvor han har indrettet en lille koncertsal. Barfod er nær ven til Horace Parlan og har siden Parlan flyttede på plejehjem i Korsør forvaltet hans bo. Parlan var allerede berømt på den amerikanske jazzscene, da han i 1970’erne flyttede til Danmark, hvor han fik stor betydning for udviklingen af dansk jazz.

Jazzen i Sorø fortsætter – foreløbig uden flygel. Vinterjazzprogrammet byder på endnu tre koncerter i de kommende uger (se program nederst i nyhedsbrevet), hvoraf der dog kun er en med en pianist. Det er koncerten nu på lørdag den 13. februar på Café Tre Konger med Danish Jazz Quartet med Søren Kristiansen på klaver – og der bliver sørget for et nystemt klaver til ham.

Allerede mens vi glæder os til at lytte, begynder tankerne at rumle om, hvordan Sorø Jazzen dog skal få et nyt flygel til rådighed. Gemmer der sig mon et sted et støvet flygel, der gerne vil frem på scenen? Vil der dukke en velhavende onkel op med penge i en rummelig cigarkasse? Eller kan der findes en velvillig fond med sans for musikken i Sorø? Hvilket mirakel vil komme Sorø Jazzen til undsætning? Henvendelser og ideer modtages meget gerne… kontakt Allan Aistrup, aa@jeronimus.dk eller tlf. 7446 6770.

MERE VINTERJAZZ, SE HER:

Lørdag 5. marts kl. 13-16
Sinne Eeg, vokal, og Thomas Fonnesbæk, bas
NB: kl. 13-16 (incl. mad og drikke) eller kl. 14-16 (excl. servering)
SORØ KUNSTMUSEUM, Storgade 9, 4180 Sorø
Entré: 225 kr. incl. chili con carne og øl fra Dagmarbryggeriet (medlemspris: 195 kr.) eller 125 kr. uden servering (medlemspris: 100 kr.)
Reservation: butik@sorokunstmuseum.dk eller tlf:57 83 22 29

Søndag den 6. marts 2016 kl. 15.00 – 17.00
Mads Tolling Quartet: Mads Tolling, violin, Jacob Fischer, guitar, Kasper Tagel, bas, og Snorre Kirk, trommer. Programmet er ”Hyldest til Svend Asmussen, som fylder 100 år”
KUNSTNERGAARDEN, Kunstnergaardsvej 1, 4293 Dianalund
Entré 200 kr. Reservation: e-mail: glyholt@post.tele.dk, tlf. 40 48 05 16