På Sorø Borgerskole kan du møde 11 elever som går i skole til klokken fem næsten hver dag – og elsker det!

Det skriver Sorø Kommune til Dit Sorø.

I disse uger genlyder kælderen under Sorø Borgerskole af lavmælt mekanisk brummen og ivrig snak af mange stemmer.

Det er skolens First LEGO League-hold, som knokler for at få de sidste ting på plads før det store skandinaviske mesterskab i Oslo i weekenden.

De 11 elever fra 5. og 6. klassetrin deltog i år i First LEGO League for første gang, og ingen af dem havde forventet, at de ville løbe med tre ud af de fire priser i turneringen inklusive den prestigefyldte robotpris og championprisen samt yderligere en nominering til markedsføringsprisen.

Champions: Clement, Nanna, Martin, Mathilde, Marius, Asger, Andreas, Bastian, Gustav, Jonas og Silja Lys samt lærer Kristine Hønnerup. Foto: Sorø Kommune.

Med vinderpokalen fulgte en invitation til det nordiske mesterskab – og et par hektiske uger med lange eftermiddage i kælderrummet, som holdet har omdannet til robotværksted, pit og samlingslokale.

Man skulle måske tro, at eleverne havde fået nok af projektarbejde og robotprogrammering i løbet af de otte uger op til turneringen, men sådan forholder det sig langt fra.

“Vi træner fire eftermiddage om ugen, og det er mega hyggeligt at være hernede. Det er sjovt at være sammen med nogle andre end dem, man plejer være sammen med,” siger Nanna fra 6. klasse.

Finder selv løsninger
Også arbejdsformen adskiller sig fra hverdagen i klasselokalet. I First LEGO League skal eleverne selv finde løsninger og selv beslutte, hvad de vil arbejde med og hvordan. Og det appellerer til de 11 elever, som har valgt at arbejde med genanvendelse af regnvand til toiletskyl.

“Det er sjovt, at vi selv skal finde på tingene i stedet for at få at vide, hvad man skal,” siger Andreas.

Kristine Hønnerup er lærer for holdet. Hun bekræfter, at det er i meget høj grad er eleverne selv, der bestemmer, hvordan de vil gribe First LEGO League-udfordringerne an.

“Det er eleverne selv, som har fundet på projektet og fundet på, hvad det skal indeholde. De har også selv valgt, at de vil lave en hjemmeside, og de har selv besluttet, at de vil bygge deres robot om før turneringen i Oslo. Min rolle er at hjælpe dem med selv at finde løsningerne og at få det hele til at hænge sammen,” siger Kristine Hønnerup.

Klar til turnering
På fredag rejser holdet til Oslo, hvor de skal møde vinderne fra de andre lande i den skandinaviske turnering. I alt 45 hold fra Danmark, Norge og Sverige er med i konkurrencen.