pape sorø3
Politikerne fik en god snak under Valencias parasoller

Søren Pape på cafébesøg
Valgkampen var i fuld sving i Sorø bymidte fredag den 12. juni. Mens Enhedslisten delte materiale ud på Torvet, besøgte De Konservatives partiformand Søren Pape Café & Ristorante Valencia. Her skulle han bl.a. mødes med den lokale fodboldtræner Thomas Kilde Jacobsen for at blive klogere på de udfordringer, det lokale foreningslivet har fået efter folkeskolereformen.

Med på cafémødet var også Folketingskandidat Brian Mikkelsen, Borgmester Gert Jørgensen og flere af de andre konservative byrødder.

pape sorø2
Ib Hahn, Thomas Kilde Jacobsen og Bo Christensen

Erfaren foreningsleder
Thomas Kilde Jacobsen, der har været foreningsleder siden 2003, leverede en lang række eksempler på den statistik, der klart viser, at børn og unge dropper deres fritidsaktiviteter efter skolereformen. Nogle falder fra tidligere, allerede i 13-14 års alderen, og det skyldes, at skole og fritidsliv ikke længere spiller sammen.

Orker ikke mere
“Det rammer både de aktive og de frivillige”, sagde Thomas Kilde Jacobsen, der bl.a. fortalte om et hold i Stenlille, der har mistet 5 ud af 15 spillere: “Én er flyttet, men de andre siger, de ikke orker det mere”, fortalte Thomas. I dag får de først fri kl. 17, skoledagen er pakket med motion, og derfor er de unge både mentalt og fysisk trætte, når de skal til fodbold.

“I torsdags havde jeg alle mine piger til træning, men det er begrænset hvad de får ud af det, for de er for trætte. (…) Lektiecafeer gider de slet ikke: ‘Hvorfor skal jeg sidde her, når jeg ikke har brug det?’”, spurgte Thomas på vegne af sine spillere.

pape sorø4
KU’ere var mødt talstærkt op til cafémødet

Forslag om foreningspas
Et af problemerne er, at Folkeskolen har erstattet bevægelse med motion. “Men dem der motionerer hos os, skal ikke nødvendigvis også motionere i skolen”, sagde Thomas, der på mødet foreslog, at Folkeskolen udstyrer eleverne med et foreningspas, hvor foreninger kan skrive hvor mange timer, de har tilbragt der. Så kan eleverne blive fritaget fra “hyggetræningen” i skolen, og skolen kan bruge timerne på faglig fordybelse.

Imod heldagsskolen
De Konservative har længe kæmpet mod heldagsskolen, som de opfatter som ødelæggende for foreningslivet. På cafémødet i Sorø sagde Søren Pape og Brian Mikkelsen samstemmende, at de Konservative advarsler om folkeskolereformen er blevet til virkelighed. “Den største ulykke er, hvis foreningslivet bliver sluset ind i skolen og så forsvinder helt”, sagde Søren Pape: “Der er nogle børn, der har brug for lektiecafeer, og de skal ikke afskaffes, men det skal være en frivillig ordning”.

/SDL