Tycho_Brahe_Planetarium_2Eleverne fra 5.Z på Sorø Privatskole har vundet en konkurrence om en dag på Tycho Brahe Planetarium i København, hvor de oplever solformørkelsen, fredag den 20. marts kl. ca. 9.42.

Det var 5.Z’s geografilærer, Gunhild Engholm Michelsen, der deltog i Tycho Brahe Planetariets konkurrence, da hun var på Danmarks Læringsfestival i Bella Centeret den 4. marts. En stor udstilling der, udover at indeholde forskellige konkurrencer, præsenterer skoleprojekter, forsøgsprojekter, demonstrationsskoler, skoletjenester og it-udstyr.

De 24 elever tager afsted med toget fredag morgen fra Sorø Station, hvorefter de går fra Hovedbanegården i København til Tycho Brahe Planetarium, der ligger ved Københavns Indre Søer. Her oplever de solformørkelsen sammen med de andre gæster indtil middagstid. Efter middagstid bliver der forhåbentligt tid til et besøg indenfor i selve planetariet.

tycho_brahe_planetarium_1Marts er en helt særlig måned. Den 20. marts kan vi opleve den største solformørkelse i 50 år i Danmark. Det sker, når mellem 81%-85% af solskiven dækkes af Månen. Samtidig kan vi i nattetimerne observere mange af solsystemets planeter. Hvis du ønsker at opleve den totale solformørkelse, skal du enten rejse til Svalbard eller Færøerne.

Solformørkelsen begynder i København kl. 9.42, topper kl. 10.51 og slutter igen kl. 12.01. Tiderne vil variere alt efter, hvor i landet du befinder dig. Når solformørkelsen er på sit højeste i København, står solen 31.5° grader over horisonten i S-SØ retning.

Bliver det klart vejr, vil det være et flot syn at observere solformørkelsen. Det er dog vigtigt, at du beskytter dine øjne, da solen er meget skadelig og i værste fald kan gøre dig blind. Den bedste måde at observere solformørkelsen på er ved at bruge solformørkelsesbriller, som kan købes på internettet eller i Tycho Brahe Planetariets butik.