Annelise Birkholm, publikumschef på Sorø Kunstmuseum, stiller i dag op til vores serie af interview om juletraditioner.

Hvad betyder julen for dig?
Julen er familietid og fredfyldte dage. Selve juleaften fraviger ikke fra de seneste 15-17 års koncept og holdes altid herhjemme.

Har du nogle særlige ønsker til denne jul?
At få slappet rigtigt godt af, og hygget med de nærmeste – 1. juledag er hellig i den forstand, at vi for nogle år siden vedtog, at det IKKE skulle være julefrokostarrangements dag. I stedet højprioriterer vi, at det skal være en “nattøjsdag”, hvor den mindste kan få fred til at indtage julegaverne rigtigt.

Hvor plejer I at anskaffe juletræet (hvis der er et)?
Flertallet af vore juletræer gennem årene er faktisk købt på Torvet hos spejderne her i Sorø.

Hvad plejer I at få at spise juleaften?
Altid andesteg – og altid min. 2 – uanset hvor mange der deltager + en flæskesteg (skal være rester til 1. juledag, som er en del af slappe-af-dagen derpå) !!! Andestegen skal helst være en landand og allerhelst økologisk. Juleaftensmenuen kan ikke fraviges – jeg har prøvet at foreslå spidsfindige ændringer – men nej, jeg bliver stemt ned. Skal indeholde: Hjemmelavet rødkål, waldorfsalat og tonsvis af brune kartofler (de hvide er der kun den yngste søn der spiser den aften ) – bagefter står den på ris a la mande og lun kirsebærsovs. Der skal være bagt en eller anden symbolsk julesmåkage og være lavet hjemmelavet marcipankonfekt, til trods for at ingen stort set kan spise det efter al julemaden !

Er jeres julegavebudget større eller mindre end sidste år?
Uforandret.

Er det “tilladt” hos jer at give kontanter eller gavekort i julegave?
Ja, det er tilladt.

Har du købt eller planlægger du at købe nogle af dine julegaver i Sorø?
Har købt alle julegaverne – og 90% er købt i Sorø. De sidste 10% kunne ikke skaffes lokalt – så det blev internethandel.

Hvordan kan Sorø blive en endnu hyggeligere juleby?
Det ville være fantastisk, når Torvet bliver færdigt, hvis det fine julemarked med flotte boder, vi fik op at stå i de sidste to år, kunne genindføres. Og havde man ressourcer, ville det jo være en fantastisk ting hele den sidste uge op til jul med den fantastiske julestemning det bragte.

Selv synes jeg at Sorø er blevet en betragteligt hyggeligere juleby, nu hvor vi har genåbnet på Kunstmuseet, og hvor vi hverdag serverer gløgg og æbleskiver i cafeen. Er rigtig glad, for så godt faciliteterne er taget imod og for at se så mange børn, unge og voksne sidde og hygge sig mellem indkøbene.

Købstads gårdmiljøerne kan med fordel bringes meget mere i spil i julen. Og så vil jeg bakke en af de tidligere interviewede (Jens Kristian Poulsen, red.) op i, at det godt nok ville være hyggeligt, hvis ikke man skulle mase sig igennem det bil-kaos på Storgade her i julen… Det er ikke særligt hyggeligt at gå tur og kikke på gaver på en så bilfyldt gade som Storgade er visse timer af døgnet.

Annelise Birkholm