Thomas Schrøder, der er en kendt børnebogsforfatter, redaktør og tegneserieforfatter, er født og opvokset i Sorø. Og der er ingen tvivl om, at det var her, at kærligheden til det danske sprog, bøger og tegneserier opstod.

Thomas kom til verden fredag den 13. april 1973 på Slagelse Sygehus og er vokset op med sine forældre på Holbækvej i Sorø. I 1979 startede Thomas i børnehaveklassen på Sorø Borger- og Realskole. Og det var klasselærer og dansklærer indtil 7. klasse, Inger Nordberg-Hansen, der var med til at fremelske hans læselyst og kærlighed til det danske sprog.

Fra 8.-10. klasse diskuterede Thomas lystigt med lærerne, når han fandt fejl eller var uenig i deres oplæg. Dette fortsatte, da han læste HF i Høng nogle år senere, og da han tog en videregående uddannelse på Odense Universitet. Mens Thomas stadig boede i Sorø, brugte han meget af sin fritid på skolebiblioteket og på loppemarkeder og antikvariatet, hvor han fandt tegneserier og bøger. Alle tegnerserier på Sorø Bibliotek blev også lånt i hvert fald 6-7 gange. Pengene til alle tegneserierne og bøgerne tjente Thomas ved at køre aviser for Sjællands Tidende, som flaskedreng i Pedersborg Brugs og som tankpasser på DK-tanken på Frederiksberg. Fritiden gik ikke kun med at læse, der var også indimellem plads til at spille fodbold i Sorø Freja og badminton i Sorø Hallen. Sporten endte dog med at ryge til fordel for livet i ungdomsklubben på Frederiksberg.

Sorø Klosterkirke spiller desuden en stor rolle for Thomas. Som barn fik han nemlig lov at komme med ‘bag kulisserne’ og høre alle røverhistorierne om kirken og Sorøs fortid. Og hvert år til jul kører han med familien ned og ser julelysene på Klosterporten. Thomas nåede at bo 19 år på Holbækvej i Sorø, inden han flyttede hjemmefra, og nu er han endt med at bo i Holbæk.

En lang kreativ karriere
Thomas har udgivet 32 bøger under sit eget navn, udover de historier han har leveret til andres udgivelser såsom Anders And & Co. Lige nu arbejder Thomas på at skrive ‘Fætter Klams (u)lækre mosterkogebog 2’ ,’Umuliusserne 4’ og forord til den norske ‘Donald Duck & Co. – De komplette årgangene’. Thomas har desuden gang i at oversætte tre tegneseriealbum. Der er altså ingen tvivl om, at Thomas’ CV er langt og omfattende – og listen af spændende tekster og bøger er mindst ligeså lang.

Thomas deltog for nyligt ved tegneseriefestivalen Copenhagen Comics i Øksnehallen. Festivalen bød på et væld af stande, udstillinger arrangeret specifikt til festivalen, debatter og workshops – og selvfølgelig var der mulighed for at hilse på og få signeret en bog af yndlingstegnere eller -forfattere. Der blev fejret 70 år med Anders And & Co., og Dansk Tegneserieråd fejrede deres 10 års jubilæum. Det var en stor begivenhed fyldt med glæde og fantasi. Thomas deltog ved at have en stand, hvor han viste, signerede og solgte egne udgivelser fra Afart, Comic Factory, High Heels Society og TegneserieKompagniet. Thomas fremviste også et par Disney-udgivelser og signerede nogle, som folk selv havde med. Og der er noget at være stolt af, Thomas er nemlig udgivet i 32 lande med sine Disney-historier.

Fotos fra Copenhagen Comics af Anne Beth Witte og Jesper Thode Larsen.