I marts kan du blive klogere på den italienske renæssance; Dante, Medici, Michelangelo, Machiavelli osv. Folkeuniversitetet i Sorø arrangerer tre foredrag af cand.theol og fhv. lektor Henning Nørhøj.

Den italienske renæssance betegner perioden fra slutningen af det 14. århundrede til omkring 1600. Ordet renæssance betyder “genfødsel”, og med dette mener man den fornyede interesse for det antikke efter den periode, man kaldte den mørke middelalder. Den italienske renæssance begyndte i Toscana omkring byerne Firenze og Siena, senere Venedig.

Torsdag den 15. marts – Renæssancens begyndelse. Den nye digtning: Dante, Petrarca og Boccaccio (Dekameron). Malerkunstens fornyelse med Giotto. Firenze som centrum for den tidlige renæssance i Italien: Blomsterbyen i fuldt flor. Renæssancen som bykultur og elitekultur og det nye menneskesyn, kunstopfattelse og videnskabeligheden. Malerne Masaccio og Masolino.

Torsdag den 22. marts – Renæssancepavedømmet. Renæssancepavedømmet i sidste del af 1400-tallet og Medicifamilien i Firenze. Platon kommer på mode: Filosofferne Nicolaus Cusanus og Pico Mirandolla. Det humanistiske maleri og kunstneren som humanist. Maleren Botticelli og Lorenzo de Medici. Pazzi-sammensværgelsen.

Torsdag den 29.marts – Højrenæssancen. Universalgeniet Leonardo Vinci. Peterskirken, planer og bygningshistorie. Pave Julius d. 2. og de store malere og arkitekter: Michelangelo og Raphael. Vatikanet og Det Sixtinske Kapel. Den ældre Michelangelo. Machiavelli og ”Fyrsten”. Den venetianske renæssance.

Alle foredragene finder sted på Sorø Sognegård kl. 19.30-21.30. Samlet pris 220 kr. ved tilmelding senest 1. marts til Helge Torm på tlf.  Enkeltforedrag: 80 kr.

Ved tilstrækkelig tilslutning planlægges en rejse til Toscana og Rom  i forsommeren.

Dante