At skrive en god jobansøgning er lettere sagt end gjort. Selv de der er professionelle i at guide andre til at skrive bedre ansøgninger, kan aldrig vide sig sikker på om en ansøgning duer eller ej. Hvad der er en god ansøgning afhænger nemlig meget af øjnene der ser på den, og hvad der virker godt på en enkelt arbejdsgiver, kan være hvad der skræmmer en anden væk. Vi har herunder samlet en række gode generelle råd til dine ansøgninger herunder, som du gør klogt i at overveje.

Søger du job i byggebranchen eller inden for håndværk, konstruktion eller lignende, kan du i øvrigt overveje et vikariat som indgang til jobbet. Alt dette kan du læse mere om på https://dkvikarservice.dk.

Drop klicheerne
“Jeg er god under pres”, “jeg trives godt med mange bolde i luften”, “jeg er dynamisk og vellidt” og så videre. Klicheer som disse læser arbejdsgiverne om og om igen, hvilket for de fleste virker mere afskrækkende end tiltrækkende, når kandidaterne til jobbet skal udvælges. Undgå klicheer som disse, og fortæl i stedet for “hvordan”, dette kommer til udtryk. Giv nogle korte konkrete eksempler på hvordan du har arbejdet godt under pres eller på hvilke erfaringer du har med at arbejde på flere projekter. Inden for kommunikation arbejder man med konceptet “show it, dont tell it”. Du skal med andre ord vise hvad du kan, og ikke blot fortælle det.

Den personlige touch
Særligt de større firmaer kan risikere at få hundredvis af ansøgninger på en enkelt opslag. Det gør det ganske enkelte umuligt for dem at huske alle kandidaterne fra hinanden. Sørg derfor altid for at din ansøgning er personlig, og inkluder gerne i den første tredjedel en bemærkelsesværdig men samtidig relevant information om dig selv. Fortæl om noget der gør dig unik, en evne eller oplevelse, og lad den gå igen i den fortælling du opbygger din ansøgning omkring. Er du stærk grafisk, kan det også være en måde at vise dine evner frem, og skille dig ud fra mængden.

Kort er godt
Mange tror fejlagtigt at de behøver at opremse alle deres meritter, erfaringer og kompetencer i en ansøgning. De fleste arbejdsgivere nærlæser dog sjældent hele ansøgningen og dit CV – særligt hvis det er langt. Sørg i stedet for at holde dine ansøgning kort, og medbring kun det relevante. Informationer om din folkeskole afgangseksamen eller dine kompetencer som ikke er relevante for jobbet kan du roligt skære fra. Medmindre andet er oplyst, skal din ansøgning helt ikke overstige en side, og CV’et aldrig mere end to.

Fortæl om noget der gør dig unik, en evne eller oplevelse, og lad den gå igen i den fortælling du opbygger din ansøgning omkring. Foto: ABW