Af Anne Grethe Thede, Sundhedsplejerske

Vi når aldrig i mål med trygge løftende læringsmiljøer for de små borgere her i Sorø Kommune, når vi til stadighed presser dem ind i rammer, vi ved bider os selv i måsen.
Vi ved, at det forebyggende, den tidlige indsats kan løfte og skabe lige adgang til trivsel og sundhed. På trods af det skubber vi udfordringerne foran os. Vi propper problemerne ned i kasser – eller nærmere børnene ind i, i forvejen, overfyldte stuer i børnehaven.

For os dødelige mennesker i kommunen, har det været tydeligt længe, at der vil være udfordringer med faciliteter – både i dagtilbud, i skole og i foreningslivet.
Kommunen inviterer børnefamilier hertil med attraktive byggegrunde, smuk natur og gode forhold for børnefamilier og så stopper politikerne ellers med at tælle – tælle både borgere og penge tilbage i kommunekassen.

Jeg har min hverdag i en børnehave og stort set al min fritid i en hal. Alle steder står børnene i kø. De står i kø for at komme på toilettet, for at sidde ned og spise, få overtøj på i garderoben, få kram af de trygge voksne og få plads i foreningslivet.
Der er max pres på hallerne. Der er ingen plads til nye tiltag og der er ikke plads til alle børn på holdene i foreningen.

I børnehaven søger børnene ud på toilettet for at få ro – få pause.

Vi har 24-25 børn på en stue, hvor der er plads til 20.

Når der er sygdom og ferie ser vi de bedste udgaver af børnene for så er der rum til kærlighed, nærvær, læring og uforstyrret leg.

Når det er hverdag, ser vi pressede børn, der går i stå og forårsager bekymringer som fører til møder og aftaler om støttepersoner på børnene. Støttepersoner, der skal tage sig af den samlede gruppe, når pædagoger skal have tæt fokus på enkelte. Altså skal vi presse flere mennesker ind på stuen?

Kan vi ikke snart stoppe den negative spiral? Erkende vi har taget fejl, at vi har talt forkert og så i stedet skabe fysisk rum til udfoldelse af de bedste udgaver af de små borgere? Det er frustrerende både på job og i frivilliglivet at se de glade små begrænset i deres medfødte glæde for bevægelse, leg og læring i denne kommune.