‘Genbrug tour de Sorø’ er nu nået til fjerde afsnit i rækken om loppefund i Sorø. Turen går denne gang til Kirkens Korshær i Ruds Vedby.

Lis sidder her ved monumentet, der står lige ved siden af butikken.
Lis sidder her ved monumentet, der står lige ved siden af butikken.

Leder af butikken i Ruds Vedby, Lis Mikkelsen, møder Mette Skjoldan fra MOKALA indretning til en snak om butikken og for at finde et par nye loppefund. Kirkens Korshær ligger på hovedgaden, så man kan ikke undgå at se butikken, hvis man kører gennem byen. Butikken ligger lige ved et monument og en buste af Frederik den 7, og som Lis stolt bemærker; ”så er det lige foran vores butik, at der bliver holdt grundlovstale i Ruds Vedby hvert år. ”

Lis har selv bestemt, at foto udenfor skal være ved monumentet. Butikken har snart 30 års jubilæum, nærmere bestemt den 01.04.2017. Så håber Lis, at pladsen foran butikken er fyldt op med ventende kunder.

Lis Mikkelsen er pensionist, tidligere sygeplejerske på Diakonisse Stiftelsen og medlem af menighedsrådet i Ruds Vedby. Lis har også 30 års jubilæum i butikken den 1. april 2017. Det var Lis’ mor der fik ideen til en genbrugsbutik i Ruds Vedby.

Hun glæder sig over, at butikken er der endnu. For da den åbnede, blev den ifølge Lis dømt ude på forhånd. Den er her stadig i bedste velgående, og Lis har set andre butikker åbne og lukke ned, som årene er gået. Møbelsalget er dog udfaset, men omsætningen af nips og tøj går fint, og der sættes nye varer op flere gange pr uge. Nipsgenstandene har fået hylder for sig selv, så man nemt kan finde sine yndlingsting.

kk nipsMan siger at butikken er byens åndehul. Udover at være genbrugsforretning, har butikken nemlig en funktion som kontaktcenter. Dvs. at folk med behov for hjælp kan komme ind og få en kop kaffe og en god snak. “Vi ønsker os en større butik, så der er mere plads til mere kaffe og hjælp. Og også til flere varer. Folk sidder ude i det ene køkken, hvor også personalet opholder sig, og det er ikke optimalt til en privat samtale” fortæller Lis, der supplerer at en kop kaffe koster 5 kr., hvis man har pengene.

Der er 14 frivillige hjælpere i butikken, som arbejder med klargøring og salg. Mens vi taler, kommer der en handicappet pensionist og spørger til, om han må slå græsset ude bagved. Det er nok det der kendetegner stedet her. Hjertevarme og en del mennesker der giver deres besyv med i løbet af dagen. I løbet af den time Dit Sorø er på besøg, kommer der rundt regnet 15-20 mennesker og kigger ind.

Ruds Vedby Kirke platten
Lis med Ruds Vedby Kirke platten

En stamkunde fortæller om grunden til hun kommer i butikken: ”Der kommer nye ting hele tiden. Jeg køber ting og nyt tøj herinde”. Kundeklientellet er dog ifølge Lis Mikkelsen meget blandet. Der kommer udlændinge, gamle, unge, børn og deres forældre, rig og fattig.

Lis’ yndlingsting er en platte, der har en fornem plads på nipshylderne sådan ca. midt i det hele. Det er Ruds Vedby Kirke platten fra Bing og Grøndahl, som hun synes er det bedste fund lige nu.

Platten koster 100 kr. og er valgt da den symboliserer butikkens kristne fundament. “Vi har en rigtig godt samarbejde med Ruds Vedby Kirke, og det betyder meget i hverdagen”, oplyser Lis. Der er gennem tiden solgt en del platter i butikken, og Ruds Vedby Kirke, der tidligere hørte under Vedbygaard, er bestemt også et besøg værd, mener Lis.

Mettes fund
Lis er en bjergtagende og stærk personlighed, og det synes for første gang lidt fjollet at stå og finde en yndlingsting frem. Lis er i den grad symbolet på en kirkens hjælper. Og det jordlige gods synes pludselig lidt irrelevant at beskæftige sig med under interviewet. Dog må det det jo gøres, det svære job det er, at finde yndlingstingen blandt så meget fint nips.

Indskriften ”Plant et træ, en voksende glæde”
Indskriften ”Plant et træ, en voksende glæde”

“Jeg har i dag valgt i tråd med Lis at finde en platte, der har et godt udtryk. Velvidende at uanset hvad jeg vælger, så blegner det ved siden af Lis’ valg”, fortæller Mette Skjoldan.

Valget faldt på denne platte, som vil hænge rigtig godt i et køkken med glade grønne og røde farver, hvidt på væggen og rigtige køkkengardiner i fire fag. Platten kan også hænge i et børneværelse, i en udestue eller på en planteskole.

“I hvert fald er det et glad og livgivende motto der pryder platten, der koster 15 kr. og ikke er ”ægte”. Men livsværdimæssigt fylder den en del. Platten symboliserer en af de trends der også florerer i øjeblikket. Og det er den med visdomsord skrevet alle steder, på små skilte af træ eller metal, på facebook og i øvrigt”, fortæller Mette.

Hvor var det skønt at få lov til at besøg åndehullet og dens ansatte og kunder. Et lille stykke hverdag. Kig selv ind og få dig en kop kaffe og køb lidt, så der bliver plads til nyt. Vi håber, de får sig en rigtig lang kø den 01.04.2017.

Kirkens Korshær i Ruds Vedby
Rudsgade 2
4291 Ruds Vedby
Tlf. 5826 1091

Åbningstider: Mandag, onsdag, fredag kl. 10-17. Tirsdag og torsdag kl. 13-17.

Man kan donere ting i butikkens åbningstid.