Den Iberiske Skovsnegle – alias Dræbersneglen (latin: Arion lusitanicus) er for alvor kommet til Sorø, ihvertfald Frederiksberg. Her opfordres alle haveejere nu til at bekæmpe den invasive snegleart.

Hver Dræbersnegl lægger op til 400 æg. To snegle i en have i år kan teoretisk blive til 800 snegle næste år. Sneglene har en god appetit og kan rasere køkken- og prydhaver. Desuden fortrænger Dræbersneglene andre snegle som f.eks. Vinbjergsnegle. Et stort antal snegle, der især ses i fugtigt vejr, gør det desuden vanskeligt at færdes i haven uden at træde på sneglene.

Ved at bekæmpe sneglene i din have og på din vej, kan du være med til at holde dem nede på et acceptabelt niveau, for det er næppe muligt helt at udrydde Dræbersneglen i Danmark.

sneglHvordan ser Dræbersneglen ud?
Den Iberiske Skovsnegl – eller Dræbersneglen – er en stor ensfarvet snegl uden hus. Sneglen er typisk brunrød, men kan lokalt variere fra orange til næsten brunsort. Når der er tale om store forekomster af snegle i haver er det typisk Dræbersnegle.

Hvordan bekæmpes den?
Ved at involvere dine naboer i en fælles indsats mod Dræbersneglen er sandsynligheden for at friholde området for snegleplagen større. Ved fx at bruge følgende metoder kan man holde sneglene nede i antal:

Indsamling af snegle og snegleæg. Sneglene er mest aktive om natten. Derfor er det nemmest at finde dem om morgenen eller om aftenen, når duggen falder. Sneglene vil gerne gemme sig et fugtigt sted om dagen og ved at udlægge gemmesteder, f.eks. i form af våde sække, kan man lette indsamlingen af dyr. Det er desuden en god ide at lede efter samlinger af æg, da det er lettere at mase æggene end at dræbe de voksne snegle. Dræbersneglen lægger æg i samlinger af 20-30 æg. Æggene er hvidlige, kuglerunde og 3-4 mm. i diameter. De lægges på jorden typisk under bunddække, krukker, brædder eller i komposten.

Aflivning og bortskaffelse af indsamlede snegle. Når sneglene er indsamlet skal de aflives. De må under ingen omstændigheder blot flyttes til andre områder. Aflivning bør ske på en måde, som er hurtig og ikke medfører, at dyret lider. Aflivning kan ske på følgende måder:

  • Sneglene indsamles i en spand og overhældes med spilkogende vand – sneglene dør straks.
  • Sneglene hakkes over med en spade eller klippes over med saks. Snittet bør ligge lige omkring åndehullet for at sikre en hurtig død.

Sæt sneglefælder op
Af andre bekæmpelsesmetoder kan nævnes ”ølfælder”. Øllet kommes i en nedgravet beholder eller flad skål og stilles ud om aftenen. Sneglene tiltrækkes af duften, kravler op i skålen og drukner.

De døde snegle kan graves ned. Efterlades de på jorden vil de tiltrække andre snegle, hvilket man også kan anvende målrettet, som ”lokkemad”.

Få mere at vide hos Naturstyrelsen

Flyer til uddeling/ophængning på din vej