Annemette Simone Møller er student fra Sorø Akademis Skole og klummeskribent hos DAGBLADET/Sjællandske.

Har du planer om at besøge nogle af de lokale julemarkeder?
Så længe jeg kan huske, har det været en tradition for min familie at deltage i juletræstændingen på Torvet i Sorø og den efterfølgende julehygge i Storgade fredag aften. Der har altid været stuvende fuldt med mennesker og mange lys og smil i mørket. Men i år er juletræstændingen flyttet til lørdag eftermiddag, så jeg tror ikke, at jeg kommer til at kunne deltage i år, desværre. Derfor har jeg umiddelbart ingen planer om at deltage i lokale julemarkeder. Hvis det sker, bliver det spontant og impulsivt.

Hvordan plejer du at pynte op til jul?
Jeg plejer at lave en smuk juledekoration. Jeg synes det er hyggeligt at sidde med ler på fingrene og granduft i næsen sammen med mine søskende. Derudover kommer der lyskæder på planterne ved hoveddøren og en keramiknisse eller to vil også byde velkommen på trappen. Med far, mor og tre yngre søskende huser vi efterhånden en hel del julepynt – også af den hjemmelavede slags. Noget af det er over 15 år gammelt, som jeg selv har lavet i børnehaven. Det meste af det er rent ud sagt grimt og kluntet: Julemus der skeler. En grøn gris i karton. Eller et kræmmerhus, hvor det er ret tydeligt, at en treårig har set sit snit til at overdænge det med perler, glimmer og stjerner. Derfor kommer vi altid til at grine sådan, når vi pynter op i løbet af december måned. Det er så herligt. Børnenes jul – en glad farvelade uden lige. I mange tilfælde smagløst. Det er sjovt med så mange minder i huset på én gang. Træet pynter vi traditionelt Lillejuleaften og lader stå smukt til Hellig Tre Kongers Aften.

Går du i kirke ved juletid?
Jeg prøver at nå et par af adventssøndagene. Det giver ro i sjælen, i en måned der ellers kan være travl. Juleaften er vi altid i kirke. Nogle gange inden maden, til midnatsgudstjeneste eller begge dele. Ovenpå juleaften, gilder og gaver, kan det også være rart med et pusterum og lidt kirkegang i julehelligdagene.

Køber du nogle kalender- eller julegaver i Sorø/Stenlille/Dianalund?
Sidste år købte jeg faktisk stort set alle julegaver i Sorø. Min lillesøster fik en bog fra Sorø Kunstmuseums butik, som hun havde ønsket sig. Min yngste lillebror fik også en gave fra kunstmuseet. Det var sådan noget opfinder-og-byg-selv-grej. Det legede vi alle med juleaften. Da jeg købte gaverne i Sorø Kunstmuseum, fortalte jeg ekspedienten, at de var til mine små søskende. Et par dage senere mødte jeg ekspedienten på Storgade. Hun stoppede mig og udbrød glad: ”Ved du hvad?! Du inspirerede mig sådan til at købe de opfindersæt til julegaver. Jeg havde slet ikke tænkt på, at man kunne købe børnejulegaver i museumsbutikken. Dem har jeg købt til mine niecer nu. Tak for det. Glædelig jul!” – Det var en god oplevelse.

Min mor fik en gaveæske fra Matas i Sorø. Min ældste lillebror og min far fik en billet hver til standup-showet ’Anders’ med Anders Matthesen købt over billetnet. Det var de eneste to julegaver, der ikke var købt i Sorø. Desuden har min far fødselsdag den 19. december. Sidste år fik han chokolade fra Emils Chokolade og lakrids fra Acacia Sorø i fødselsdagsgave.

På nuværende tidspunkt har jeg dog ikke købt nogle gaver, så jeg kan endnu ikke røbe, hvor de bliver købt. Jeg tror dog, at jeg i år bliver nødt til at tage til Slagelse, Ringsted eller København for at få, det jeg skal have.

Synes du kommunens butikker har gode parkeringsforhold?
Ja, det synes jeg.

Synes du Købstaden Sorø fortjener titlen som Sjællands hyggeligste juleby? 
Nej, jeg synes ærlig talt ikke, at Købstaden Sorø fortjener titlen som Sjællands hyggeligste juleby. Men jeg tror på, at Sorø kan blive det.

Med titlen som Sjællands hyggeligste juleby higer man mod svundne tider. Man forsøger at kompensere for at Holberg Arkaden er død, og at Storgade også er ret tam. Med sådan en titel har man uden kamp opgivet kapløbet med Ringsted og Slagelse. Man søger tanken om den travle og pulserende købstad, Sorø engang var. Det er Sorø ikke længere.

Sorø har til gengæld rammerne. De smukke historiske bygninger skaber en unik og hyggelig atmosfære. Men det er ikke nok. Rammerne i sig selv skaber ingen hygge. Det er menneskene imellem, der skaber hygge. Derfor skal det være hyggeligt at færdes i bymidten. Og det er det kun, hvis der er noget for borgerne at komme efter.

Man bliver fra kommunalpolitikernes side nødt til at gøre en større indsats. Det skal være attraktivt at drive detailhandel i Sorø. Det skal være attraktivt at være lille og mellemstor erhvervsdrivende. Flere erhvervsdrivende vil ligeledes skabe flere arbejdspladser. Især både arbejdskraften og købekraften på Sorø Akademi og Ankerhus Seminarium er fuldstændig undervurderet, mener jeg.
Der er masser af potentiale, men det skal udnyttes!

Sorø skal ikke kun have hyggelige rammer. Sorø skal være levende, pulserende og travl. Sorø skal være en by, man har lyst til og reel mulighed for at handle i. Der skal gøres en aktiv indsats, hvis Købstaden Sorø ikke kun skal have hyggelige rammer, men også skal være en menneskefyldt og oprigtig hyggelig juleby.

Annemette Simone Møller