Siden 2013 har Dianalund Bibliotek været åbent bibliotek, hvor man som låner har kunnet bruge biblioteket i 90 timer om ugen. Hidtil har det åbne tilbud dog været forbeholdt lånere over 15 år med mindre man fulgtes med forældre eller andre, der kunne lukke børnene med ind. Men nu åbnes op for, at også børn og unge under 15 kan benytte biblioteket uden for den bemandede åbningstid og selv lukke sig ind med eget kort. Det skriver Sorø Kommune i en pressemeddelelse.

4. klasser på besøg på Dianalund Bibliotek
4. klasser på besøg på Dianalund Bibliotek

Biblioteksleder Mia Sørup siger:

– Biblioteket er for alle. Derfor er vi rigtig glade for, at også børn og unge under 15 nu får mulighed for at bruge biblioteket uden at skulle have deres far eller mor med.

Der er især skoleelever fra 4. klasse og op, som ventes at få gavn af det nye tiltag.

– Vi har jo god succes med vores store læseprojekt, som alle 4. klasser i hele kommunen er med i. Her får 4.-klasserne en introduktion til biblioteket og lærer, hvad de kan bruge biblioteket til. Nu får de så også muligheden for at gå på biblioteket på egen hånd. Det håber vi, at mange af dem vil benytte sig af, siger Mia Sørup.

Pilotprojekt
Erfaringerne fra de kommende måneder i Dianalund kan være med til at afgøre, om børn og unge under 15 også får adgang på egen hånd, når Sorø Bibliotek til sommer bliver åbent bibliotek.

– Når Sorø Bibliotek bliver åbent bibliotek her til sommer, så håber vi meget, at det kan lade sig gøre at lade det være åbent for alle, så også børn og unge under 15 kan få glæde af huset. Vi betragter de kommende måneder i Dianalund som et pilotprojekt i forhold til at indsamle erfaringer i forhold til at åbne biblioteket endnu mere op, siger Mia Sørup.

Bibliotekslederen er fuld af tillid til, at også de nye brugere vil behandle biblioteket pænt.

– Erfaringerne fra Dianalund er, at folk er gode til at passe på biblioteket og gode til at bruge det på en måde, så der er trygt og rart for alle at komme. Det tror jeg også godt, de unge lånere kan finde ud af, siger Mia Sørup.

Biblioteket er videoovervåget. Efter planen bliver Sorø Bibliotek åbent bibliotek fra sommeren 2016.