Lørdag den 5. oktober 2024 er der bal, hvor vi på Broby Gamle Skole bliver præsenteret for musik og danse fra 2 forskellige egne i Danmark – Sønderho på Fanø og Lejre-egnen ved Roskilde.

Aftenen indledes af rigsspillemand Poul Bjerager, som har fulgt Sønderhos gamle spillemand Frits Brinch tæt fra 1972 til 1992. De spillede meget sammen, og Frits delte sine historier og drømme. Poul har optaget kilometervis af bånd med ham. Vi møder Frits i glimt i form af film og lyd. Efter at have etableret den danske rigsspillemandsordning, der hædrer især lokale traditioner, har Poul gennem de sidste syv år alene fokuseret på sit eget nærområde Lejre-egnen. Forbilledet er Sønderho, selvom vilkårene er vidt forskellige – hvorfor og hvordan?

Alle er velkomne, og Folkekulturværkstedet Broby Gamle Skole har inviteret dansere fra Roskilde/Lejre Historisk-arkæologiske Forsøgskvadriller til at deltage og hjælpe med til, at de overraskende, festlige og anderledes Roskilde/Lejre-danse kan køre straks efter blot en enkelt visning og måske nogle få ord. I pausen under ballet tager vi en fælles dialog med deltagerne om dansenes kvaliteter og betydningen af ”ægte” lokale traditioner … og hvad er det?

Musikken leveres af Poul Bjerager selv på violin samt de to unge folkemusikere Rune Barslund på harmonika og Frederik Mensink på kontrabas.

Dørene åbner kl. 19 – billetter i døren, pris: 120 kr., medlemmer 100 kr.

Arrangementet er støttet af Sorø kommune og Statens Kunstfond.

Foto: Jens Glindorf Christensen