Af Bo Mouritzen
Medlem af kommunalbestyrelsen for Enhedslisten i Sorø

En årsag til, at Enhedslisten ikke deltog i budgetforliget for 2024 er blandt andet, at der ikke er en nytænkning for finansiering af skoleområdet.

Opgaven handler selvfølgeligt både om at varetage den enkelte skoles ønsker og behov, men så sandelig også at se på helhederne, så alle seks skoler i Sorø Kommune kan drives på et nogenlunde lige niveau.

Et af problemerne er, at der skal tages højde for, at skolerne trækker de senere års underskud med ind i det nuværende budgetår.

Men grundlæggende så mener Enhedslisten, at der skal helt andre løsninger til. Det er vores opfattelse, at der er et behov for at løfte blikket fra regnearket og tænke i visioner og langsigtede løsninger. Det handler blandt andet om:

1. At der skal stoppes for udbygning på Frederiksberg uden at den underliggende struktur er på plads herunder plads på skoler og i daginstitutioner. Det er lykkedes for Enhedslisten at komme igennem med det i forbindelse med den senest Kommuneplan, men det er desværre for lidt og for sent. Blandt andet fordi C, D, F og V (samt Moderaterne) stemte imod et forslag fra A og Ø. Men det har været et ønske fra Enhedslisten i de seneste 6 år.

2. Villighed til at bruge alle redskaber til at begrænse udgifterne på specialområdet herunder takstinstrumentet. Igen et forslag der endelig har fået opbakning fra hele Kommunalbestyrelsen. Men igen et forslag fra Enhedslisten, som det har taget 6 år at komme igennem med.

3. Nytænkning af skolernes rammer, herunder et Kommunalt alternativ til dyre og dårlige private tilbud, hvor Sorø Kommune ikke altid har styr på, om børnene møder op, eller man får, hvad der betales for. Et forslag, der også endelig er ved at komme på dagsordenen, men var vi begyndt for 6 år siden, da Enhedslisten bad om strukturelle ændringer, så havde vi været i mål for længe siden.

4. Sikre at der er ressourcer og kompetencer i Fagcentret og på skole- og daginstitutionsområdet til at håndtere børn i udsatte positioner primært i indskolingen. Det vil også betyde, at Fagcentrets store fokus på almenområdet ændres, så kendskabet til specialområdet øges. Det er et område, som efter Enhedslistens opfattelse i årevis, har været underprioriteret.

5. Sørge for efter- og videreuddannelse af pædagogisk personale og lærere, så de er i stand til at løfte opgaven med børn i udsatte positioner. Her er den absurde situation, at der faktisk er kompetencemidler, men der mangler vikarer til at dække, når lærere eller pædagogisk personale skal på kursus. Desværre er der de senere år flere gange sparet på vikarområdet, hvilket har konsekvenser for efteruddannelsen.

6. Fokusere på at styrke kernedriften på alle områder, blandt andet hvor der frigives ressourcer. Desværre stemte de blå partier et forslag fra Enhedslisten om at se på regel- og bureaukratiforenkling ned. Forslaget blev siden indskrevet i budget 2024 og har efterfølgende vist sig at spare 25 %. Igen taler vi om et benspænd, der har betydet, at et bedre forbrug af ressourcerne, er blevet udsat.

7. Betragte SFOerne som en del af det samlede kommunale tilbud. Sorø Kommunes SFOer er i dag blot et pasningstilbud og ikke i nærheden af et prioriteret pædagogisk tilbud. Det skal ændres, så det pædagogiske personale også kan indgå i løsningen af sociale opgaver.

8. Ikke altid arbejde ud fra den billigste skolemodel, der er røv til sæde undervisning, men etablere andre skoletilbud.

For Enhedslisten er det voldsomt ærgerligt, at der ikke er opbakning til at lave anderledes skoleforløb med fokus på leg, ernæring, bevægelse, natur, trivsel og omsorg. Det gælder også for gode kommunale specialtilbud.
En mulighed kunne være at indtænke muligheden for eksempel en natur- og skovlinje, der er tilpasset børn, der lærer anderledes end ved at sidde på en skolebænk.

9. Skabe en rød tråd i løsningsmodellerne, ligesom løsninger forudsætter et opgør med silo-tænkning. Der er behov for at øge det tværfaglige fokus og angribe problemerne holistisk.
Problemerne kan ikke løses ved at agere myndighed, men skal løses i et samarbejde med alle berørte parter.

10. Erkende at der er forskellige problemer på de forskellige skoler og at der er behov for langt mere differentierede tilgange til at løse dem. Herunder den problemstilling, at der ikke er grebet tidligt nok ind i forhold til at løse nogle af de problemer, der har drænet medarbejdernes ressourcer på nogle af skolerne.

11. Manglende fokus på at forbedre medarbejdernes arbejdsforhold, både på skoler og i SFOer

12. Alt for meget forsøg på central styring, i stedet på at fokusere på at understøtte personalets faglige kompetencer.

13. Se på klassestørrelser. Enhedslisten har tidligere foreslået et maksimalt antal elever pr. klasse på 22 eller blot 24 elever, som maksimum i hver klasse.

14. Sidst men langt fra mindst – alt for meget fokus på økonomi og regneark, frem for pædagogiske og didaktiske tiltag.

Alt dette rammer tilbage på det politiske flertal, det er der, hvor der skal etableres rammer og vilkår herunder efteruddannelse og faglige løft. Det sker i dag i al for ringe grad.

Det er Enhedslistens opfattelse, at så længe forligspartierne fortsætter den nuværende nedskæringspolitik, kan der ikke laves bæredygtige skoler i Sorø Kommune. Ligeledes er det Enhedslistens opfattelse, at det seneste budgetforlig fortsætter udhulingen af kommunens SFOer. Det kan ændres, men det kræver nytænkning.
Det har vi pointeret i flere år, men politisk stædighed har betydet, at Sorø Kommunes blå flertal, har fortsat en visionsløs politik, på trods af behovet for strukturelle ændringer.