Grænseforeningen i Sorø har afholdt sin årlige studietur i dagene fra den 21. -25. maj:
Turen gik i år til Sydslesvig, hvor vi har studeret landsdelen på kryds og tværs og været i forbindelse med medlemmer af Det danske mindretal i Sydslesvig for at høre om, hvordan det er at leve i et mindretal i en flertalsbefolkning.

’Tiden læger alle sår’ – og dog! Men vort indtryk er, at hverdagslivet foregår i en stor forståelse med respekt for hinanden. Det danske mindretal har stor succes indenfor undervisning. De danske børnehaver, skoler og to danske gymnasier tiltrækker mange elever – altså forældrene ønsker, at deres børn skal undervise i en dansk skole. Mange føler sig tiltrukket af den danske pædagogik og ’lettere’ omgangstone blandt lærere og elever. Sproget og kulturen kan være en god ballast for elevernes videre udvikling og kompetencer.

Grænseforeningen har besøgt flere historiske steder og museer. På udvejen var vi på Faaborg Museum og i Sydslesvig på bl.a. Gottorp Slot, Slesvig Domkirke, den smukke by, Friedrichstadt (Nordens Venedig), en tidligere gård kaldet Roter Haubarg i Vadehavet, som siden 1860 har været landfast med en dæmning. Betegnelsen henviser til en særlig byggestil, som kunne beskytte beboerne både mennesker og dyr på en måde, så alle kunne befinde sig på førstesalen, mens eventuelle stormfloder med oversvømmelser fandt sted.

En særlig oplevelse var det, at besøge ét af de to gymnasier i Sydslesvig, nemlig A.P. Møller Skolen i Slesvig – det andet gymnasie er beliggende i Flensborg med navnet Duborgskolen. A.P. Møller Skolen blev færdigbygget i 2008 og fremstår som en perle fra arkitektfirmaet C.F. Møller. De smukke lamper (glober) af Olafur Eliasson pryder den smukke aula, som man træder direkte ind i fra den elegante forplads. På trods af, at skolen er omkring 15 år gammel, ser den ud, som om den var åbnet ’i går’. Elever og alle ansatte passer fint på deres skole. Fem elever viste os rundt på skolen i to hold. Det var en lærerig og fornøjelig rundvisning med stort engagement fra eleverne.

Senere på aftenen mødtes vi igen med elever og to lærere fra skolen til spisning. Der blevet talt lystigt over bordene under middagen. Mange positive betragtninger kom fra de unge elever. En af lærerne er Katrin Fritsche, som tillige er forperson for Slesvig Roklub. Klubben er en dansk roklub, som er tilknyttet det dansk mindretal, hvor man prøver at leve op til den danske ro-tradition og dansk kultur. Roklubben råder over gode faciliteter med møderum, plads til indendørs træning, hygge mv. plus overnatningsmuligheder for gæster. Om to uger skal Sorø Roklub på besøg hos roklubben i Slesvig. Jo, der er helt bestemt forbindelse mellem det danske mindretal i Sydslesvig og foreninger i Sorø.

Samme weekend afholdes de Sydslesvigske Årsmøder, hvor mindretallet fester over, at de naturligt kan være et mindretal og nærmest være ’kommune nr. 99’ i Danmark. Der bliver afholdt ’private’ venskabsmøder mellem danskere nord for grænsen og sydslesvigske foreninger. Åbne debatmøder. Spejderaktiviteter, optog og musik. Ingen steder mangler kaffe – brød og is – og danske flag. Festtalen på A.P. Møller Skolen afholdes i år af kulturminister Jakob Engel-Schmidt. Denne tale suppleres med andre indlægsholdere og ungdomstalere. På festpladsen findes boder med oplysning om det store arbejde, som sker i mindretallets utallige foreninger. Det skal nok blive festligt!

Vi besøgte også Nordisk Center for kunst og cricket, Mikkelberg ved Hattstedt, som er beliggende lidt nord for Husum – på vestkysten. Mikkelbergs vartegn er resterne af en gammel hollandsk mølle fra 1710. For tiden vises udstillingen Natur-Syn-Rum. Der er værker af Sven Havsteen-Mikkelsen samt af hans efterkommere. Kan anbefales!
Bag bygningerne er etableret en smuk cricketbane, som danner rammen for Husum Cricketklubs hjemmekampe, men også for landskampe. Klubbens træner forklarede os om den ædle sport, og her kunne én af vore deltagere på rejsen, Ole Hoff-Clausen bidrage med sin viden om sporten. Instruktøren kunne ikke skjule sin glæde ved at møde Ole Hoff-Clausen, som sandelig ikke havde glemt, hvordan man holder på battet. Her er også sammentræf mellem Sydslesvig og Sorø. Husum Cricketklub har spillet på Sorø Akademis bane – og nok også omvendt.

I øvrigt har Spejderne på Frederiksberg, Bisp Absalon Gruppe en venskabsgruppe i Det danske Spejderkorps, Sydslesvig, Karsten Thomsen Gruppe fra Flensborg/Sporskifte.

Jo, der er adskillige tråde, som løber over den dansk/tyske grænse. Dette må gerne bevares.

Pressefoto