Finalekoncerten i Klassisk i Sorø – Sorø Internationale Musikfestival bliver en fejring af den unikke Danske Fællessangtradition med markering af Fynsk Forårs uropførelse i 1922 og den første udgave af Folkehøjskolesangbogens Melodibog ligeledes fra 1922. Det sker den 28. august kl. 16 i Sorø Klosterkirke.
Medvirkende: Chorus Soranus med Festivalorkester, samt Carl Nielsen Kvintetten. Desuden sopransolist Cassandra Lemoine, tenorsolist David Danholt, basbaryton Jakob Vad og organist Merethe Lammert Køhl Hansen. Konferencier Rie Koch og dirigent Kristine Vad. Desuden medvirker følgende kor i Fynsk Forår: Sorø Drengekor og Pedersborg Kirkes Kor.
Man kan ikke overvurdere Carl Nielsens betydning for det danske musikliv og den danske fællessangtradition. Det er ikke alle, der tænker så nøje over det, men mon ikke stort set alle danskere ville kunne synge med på ”Jeg ved en lærkerede” eller ”Solen er så rød mor” eller ”Den danske sang er en ung blond pige”?
I 1922 udkom den allerførste melodibog til Folkehøjskolesangbogen. Melodibogen blev til i samarbejde mellem Carl Nielsen, Thomas Laub, Thorvald Aagaard og Oluf Ring, og den opstod som kulmination på et unikt partnerskab mellem Thomas Laub og Carl Nielsen om sangsamlingen “To snese danske viser” – et partnerskab, der skulle blive afgørende for den danske fællessangtradition.
Partnerskabet mellem de to så forskellige komponister havde sine rødder i et stærkt ønske om at styrke den danske fællessang, fællesskab og identitet ved at se tilbage til den oprindelige danske folketone – sådan som flere andre europæiske komponister i samme periode også så tilbage til deres oprindelige folkemelodier, f.eks. Zoltán Kodály, Béla Bartók, Edvard Grieg og Jean Sibelius.
Carl Nielsen og Thomas Laub ville skrive melodier til “det danske folk” fremfor “det danske musikpublikum”. Samarbejdet resulterede i en melodisk tone, der nærmest er blevet et slags tonalt DNA for den danske fællessang, og det er uden tvivl af afgørende betydning for, at Højskolesangbogen i dag fortsat har den betydning, som den har hos så mange danskere. Intet andet sted i verden ville en ny version af Højskolesangbogen toppe bestsellerlisterne, som den gjorde det i Danmark i 2020-2021.
Finalekoncerten 28. august 2022 fejrer fællessangen sammen med publikum, suppleret af smukke solosange og korsatser, den melodiøse ”Bøhmisk-Dansk Folketone for strygeorkester”, den legende og elskede kvintet for blæsere op.43 (1922) og som afslutning: Fynsk Forår.
Fællessang har altid været et vigtigt middel til sammenhold og fællesskab – og netop sangen har været yderst udfordret i 2020-2021. Derfor er det så værdifuldt, at vi kan, må og vil synge sammen igen!
Læs mere om programmet og bestil billetter på soroemusik.dk. Børn og unge under 18 år gratis.