Idag starter Dit Sorø en ny interviewserie, hvor vi har spurgt en række beboere i Sorø om deres syn på byen. Ashley Brereton, der ejer Sorø Reklame, lægger ud.
Hvad er det bedste ved at bo her?
Sorø er det hemmelige Nord Sjælland. Vi bor midt i naturen og har et fantastisk nærmiljø. Som jeg plejer at sige til alle mine gæster: ”Sorø har verdens længste gågade. Det kan tage en hel formiddag at nå igennem gaden. Det skyldes, at man møder så mange mennesker, som man skal nå at hilse på.”
Deltager du i det lokale foreningsliv?
Jeg tror på, at Sorø har det største kulturliv i Danmark pr. indbygger. Kl. 18 slukkes lys i alle de små hjem, og så tændes lys på skoler, medborgerhuse og andre institutioner. Omkring kl. 22 ser man igen lys i boligerne, og folk er på vej i seng.
Personligt deltager jeg i Sorø Rotary Klub, og mit hjerte brænder for Kultur Café Ludvig. Derudover ønsker jeg at støtte op omkring det lokale erhvervsliv og deltager gerne i sådanne arrangementer. Desuden har jeg igennem mit arbejde bidraget til, at erhvervsfolk i nærmiljøet får mulighed for at kende hinanden.
Har du en yndlingsbutik i midtbyen?
Efter meget overvejelse vil jeg alligevel indrømme, at den butik I kan møde mig i er Torvets Bistro. Jeg har en travl hverdag, og jeg elsker at spise Klostersandwich. Når mine kunder bliver inviteret på frokost, får de også et stort udvalg af disse sandwich. Bliver de trætte af Klostersandwich får de Torvets hjemmelavede burger med pomfritter og cola. Vi spiser til vi sprænges, og bliver enige om ikke at fortælle nogen, hvad vi fik til frokost – men det smagte godt!
Hvad er dit indtryk af det nye kunstmuseum?
Når jeg går ind i gården ved Biblioteket, elsker jeg at se på taget af det nye kunstmuseum – på taget er der nogle fantastiske store ”skulpturer” i kobber, der kommunikerer kvalitet og stil. Jeg er helt betaget af den beklædning bygningen har fået. Først troede jeg, at det var træ, sidenhen har jeg erfaret, at det er en klinke. Klinken ligner træ og komplementerer det gamle bibliotek. Jeg synes at kunstmuseet er en perle i byen. Jeg er stolt over at vise det frem. Endelig en arkitektur, som er moderne og samtidigt passer flot ind i et eksisterende bybillede. Museet udtrykker det, jeg altid gerne selv vil arbejde med: Den fine kombination af nyt og gammelt.
Har du nogensinde været til koncert i Sorø?
Jeg kan ikke fordrage koncerter, men jeg kan godt lide live musik. Alligevel har jeg aldrig været til så mange koncerter i mit liv, efter jeg begyndte at arbejde på Kulturcafe Ludvig. Forskellen er, at man kan mærke musikerne. Jeg kan høre sangeren trække vejret dybt. Jeg kan se foden bevæge sig til musikken. Jeg elsker at komme til koncert i Kulturcafe Ludvig.
Jeg hører sjældent klassisk musik og alligevel har jeg lige været til koncert med Francisko Attesti i Klosterkirken. Efter en vidunderlig aften ved jeg nu, at jeg kan lide musik af D. Scarlatti. Det gælder om at udfordre sig selv, så risikerer man at få en god oplevelse.
Hvornår har du sidst været rundt om én af søerne?
Det er et privilegium at bo midt i en gammel by og have 200 meter til nærmeste sø. Jeg må med selverkendelse sige, at det er sjældent, jeg kommer hele vejen rundt. Men om sommeren er jeg mindst 2-3 gange om ugen i Akademihaven, og det hænder også, at jeg sopper ved Skjolden.
Har du planer om at fejre kyndelmisse i Sorø?
Kyndelmissen er utroligt smuk. Jeg har kun været med en enkelt gang. Jeg har ikke planer om at være med igen. Hvorfor det? Thjaa, jeg synes det var meget smukt, men jeg er ikke sikker på, hvad der sker til næste kyndelmisse. Jeg forbinder kyndelmisse med en lysfest, men jeg mangler en bedre forståelse af, hvad Kyndelmissen gør for mig i Sorø. Nu er jeg blevet opmærksom på eventen igen – så nu holder jeg øje med programmet, så det kan være vi ses.
Hvad savner du i Sorø?
Det er et udfordrende spørgsmål at stille til en reklamemand. Hvis jeg blev udnævnt til ”Borgmester for en dag” ville jeg starte en revolution for Sorø indre by. Jeg er utrolig bekymret for det lokale erhvervsliv. Detailhandlen falder fra hinanden, og byen er nu splittet i en decentral del med de vigtige supermarkeder samlet ved indfaldsvejene. I indre by er problemet, at de enkelte lokaler er for små til store profitable forretninger, og oplandet for småt til profitable specialbutikker.
Hvis jeg kunne bestemme, ville jeg gøre noget fuldstændigt radikalt. Byen dør, se blot på Arkaden. Prøv at gå en tur ned af Storgade. Prøv at tæl hvor mange butikker, der er i gaden. Kun 1/3 er butikker. Resten er museer, banker, ejendomsmæglere og kontorbygninger. Hvis vi skal trække folk til byen, og hvis de skal bruge penge, skal der være et stort udvalg af specialforretninger og et kæmpe supermarked.
Min lokalplan ville byde på en Bilka i Arkaden. En stor del af Storgade vil blive overdækket med glastag, så området kan bruges i alt vejr. Storgade er nu en gågade og den brede vej bruges til at opstille flotte pavillioner i gaden med specialbutikker. Gaden skal være en fantastisk bazar, med alle de butikker man ikke kan finde i de traditionelle storcentre. Det skyldes de nye pavillioner, som gør det muligt for iværksættere, kunstnere og madspecialister, at etablere sig for rimelige penge.
Sorø by kommer til at være det mest interessante samlingssted på Vestsjælland – fordi vi har taget udfordringen op imod den centerkultur som både Næstved, Slagelse og Roskilde har forsøgt at etablere, med alvorlige følger for indre by. Sorø komme på verdenskortet, fordi byen går mod den konventionelle centerstrategi og får et udvalg af al verdens specialiteter. Det er så spændende, at der er fast busfart fra Langelinjekajen i København til Sorø. Alverdens søfartsturister kommer til byen for at se det nye mirakel.
Se det var en sand historie – som kræver mandsmod at realisere og stor forståelse for alle mennesker som ikke normalt er beskæftiget med økonomisk marketing. Og til alle dem, der bliver bekymret for den store forandring, er det forsigtige spørgsmål – hvad er det levedygtige alternativ? Skal vi i udvikling eller afvikling. En ting er sikkert, vi skal have en stor vision, og vi skal realisere den.