Sorø bliver sat på landkortet i folkemusik-miljøet, når Broby Gl. Skole den 29-31. januar 2016 danner rammerne om det årlige Balladeseminar.

Her mødes de kulturelle foreninger, der udforsker og levendegør ballader og middelalderviser med udgangspunkt i Danmarks Gamle Folkeviser (Dgf) – en enestående samling af folkeviser fra middelalderen.

 " Hans og Ditte fra Ribe spiller op på sæk og nøgle til en afsluttende balladedans efter en heftig, dejlig weekendFoto: Franseska Mortensen - www.franseska.mono.net"
Hans og Ditte fra Ribe spiller op på sæk og nøgle til en afsluttende balladedans efter en heftig, dejlig weekend. Foto: Franseska Mortensen – www.franseska.mono.net

Januar 2016 fejrer denne aktivitet under “Balladegruppen af 86” 30 års jubilæum, og igen vil mennesker fra hele landet mødes på Broby i musikken og dansen på tværs af alder. Udveksling af erfaringer gennem praktisk afprøvning, fremførelse, foredrag, debat osv. vil kaste nyt lys på de gamle ballader og deres muligheder, så musikken, dansen og historierne bag, også er aktuelle i 2016.

Den inspiration og gensidige udveksling, der genereres på disse balladetræf, spredes siden videre ud i landet i form af studiekredse, teater, bøger om balladedans og middelalderkultur, undervisning på højskoler, dans og sang på middelaldermarkeder, indslag på gymnasier og i folkeskolens undervisning i form af f.eks. Vireleis skolekoncerter, og som formidlingsform af historier til mindre børn i SFOer og dagtilbud af inspirerede pædagoger.

Målsætningen for projektet er med afsæt i den udvalgte ballade at skabe kunstnerisk udvikling i brugen af ballader, og herved bidrage til at bevare en levende dansk kulturarv såvel indenfor som udenfor det eksisterende ballademiljø.

Deltagere på balladeseminarene spænder bredt i alderen mellem 18 og 80 år og tiltrækker mennesker fra hele landet, der interesserer sig for de historiske og musiske aspekter af denne form for kreativt samvær.