100 børn, 8000 arbejdsdage, 96.000 bleer, 40.000 skriver rugbrød, 4000 liter mælk og 40 år senere, stadig en sej dagplejer, som blev fejret og modtog Dronningens fortjenstmedalje. Sådan kan man sagtens starte beskrivelsen af receptionen, der blev holdt for Sonja Jørgensen, lørdag den 1. september. 

Døren til den gamle ‘legestue’ i Østervang 4 blev åbnet kl. 13, og straks var lokalet fyldt med børn, forældre, venner, familie og kollegaer. Ja, faktisk var der mødt lige knap 90 gæster op. Gavebordet i den ene ende af lokalet blev fyldt med tegninger, vin, blomster og gaver, imens bordet i den anden ende af lokalet bugnede af lækre ‘hapsere’, kager, vin, vand og meget mere fra Lottes Homeparty.

Der var mødt flere af Sonjas børn op til dagen, og der blev krammet og grint. Også ‘førstebarn’ Maria var mødt op. De har holdt kontakten igennem årene. Huset var fyldt med mennesker, som har en særlig tilknytning til Sonja – på den ene eller anden måde.

Helle Melina Pedersen, pædagogisk dagplejekonsulent fra Sorø Kommune åbnede ballet med en informationsrig og sjov tale. (Nedenfor kan du læse forskellige uddrag af talen, som Dit Sorø har fået lov til at bringe)

Helle Melina Pedersen holder tale for Sonja Jørgensen. Foto: Anne Beth Witte, Dit Sorø

Uddrag:
Kære Sonja.
I dag har du jubilæum – 40 år, hvor er du SEJ og hvor er det godt gået. Vi holder receptionen her, fordi det var her du var i legestue dengang for 40 år siden. I har haft legestue flere forskellige steder gennem årene, og I dag har i heldagslegestue på Stamvejen, et fantastisk sted for børn og voksne.

I min forberedelse til talen i dag, har jeg været i gemmerne og læse. Den 12. juli 1978 får du besked om at du er godkendt til at modtage 3 børn i alderen 0-7 år og din nye titel er Dagplejemoder. Her 40 år senere passer du 4-5 børn i alderen 0-2 år, din titel er Dagplejer og du besidder høj faglighed. Du er en SEJ kvinde.

Der er sket meget i de 40 år du har været dagplejer. Da du blev ansat passede du bare børn i dag handler det om så meget mere, jobbet er blevet en del mere administrativt og der er fokus på børnenes trivsel, læring og udvikling på en helt anden måde end før. Det at være dagplejer er et udfordrende, professionelt og vigtigt job, et job hvor man virkelig gør en forskel i barnets vigtigste år- jeg ved ikke om du selv har tal på hvor mange børn der har været indmeldt hos dig i alle disse år, men jeg vil tro, det er omkring 100 børn, for hvem du er blevet deres anden familie, for hvem du har gjort en stor forskel i deres liv.

Jeg har regnet lidt for sjov. Du har haft ca. 8000 arbejdsdage i dit arbejdsliv i dagplejen. Der er brugt ca. 96.000 bleer (der er da blevet fyldt nogle skraldesække) Der er spist omkring 40.000 skiver rugbrød, der er drukket mere end 4000 liter mælk, ja ja det bliver til noget på 40 år.

Kære Sonja
I dag bliver du fejret og i dag er du midtpunkt – det er så velfortjent. Og i dag har jeg den glæde at skulle overrække dig dronningens fortjenstmedalje. Jeg vil bede alle om at rejse sig og råbe et højt hurra for Sonja.

Se stemningsbillederne fra dagen lige her. Dit Sorø ønsker Sonja, endnu en gang, stort tillykke.