Lokalhistorisk forening for Niløse, Ruds Vedby, Skellebjerg og Tersløse sogne (i daglig tale Lokalhistorisk forening for gl. Dianalund kommune) har eksisteret i 30 år. Det oplyser foreningens sekretær Jørgen Mogensen
i en pressemeddelelse:

Jørgen Mogensen
Jørgen Mogensen

11. april 1986 blev foreningen stiftet. Initiativtager var kommunens afgåede kommunaldirektør, Erik Rasmussen, der synes han skulle lave noget i sin pensionisttilværelse. Han havde i et langt liv samlet arkivalier fra Tersløse og Skellebjerg, siden fra Niløse og Ruds Vedby. Denne indsamling skulle nu organiseret og registreres, derfor blev foreningen oprettet og arkivet skabt.

En af de, der var med fra starten, er stadig aktiv i bestyrelsen, nemlig foreningens nuværende formand, Birthe Marie Kildsig. Foreningen har i alle årene haft 7 bestyrelsesmedlemmer og 2 aktive suppleanter. Og alle fire sogne har i alle årene været repræsenteret med mindst en person.

De første mange år var arkivet drevet af foreningen, der derfor fik et tilskud fra kommunen. Ved kommunesammenlægningen blev arkivet kommunalt, og foreningens mål er nu at støtte op om arkivet og øge interessen for historie i lokalområdet. Det gør foreningen ved at levere frivillige og vagter til arkivet, ved at udgive bøger og hæfter om lokalhistorien, samt ved at arrangere ture og foredrag.

Foreningen har holdt to receptioner her i foråret: dels i forbindelse med lanceringen af bogen ”Sande historier fra Åmosen”, dels ved åbningen af eventen ”Dianalund kommune i 50 år”. Foreningen holder derfor ingen reception eller fødselsdagsgilde i anledningen af fødselsdagen, men fejrer den internt. Ønsker du at betænke foreningen med gaver, ønsker de sig gamle breve og dokumenter, fotos og billeder, der fortæller om historien i de fire sogne.