Børne- og Undervisningsministeriet har offentliggjort reviderede retningslinjer for skoleområdet.

De justerede retningslinjer præciserer at:

Elever, som ellers er undtaget for hjemsendelse, kan overgå til nødundervisning, hvis de er smittet med COVID-19, nære kontakter eller hvis andre særlige forhold gør sig gældende.

Hvordan skoler skal forholde sig til elevfravær. Skolen skal registrere elevers fravær fra undervisningen.

Fravær kan enten være ulovligt fravær eller lovligt fravær. Lovligt fravær kan være enten sygefravær eller ekstraordinær frihed efter aftale med skolelederen. Skolen skal selv tilrettelægge registrering af fravær fra nødundervisning.

Sygefravær omfatter almindelig sygdom, herunder psykiske lidelser såsom angst.

Sygefravær kan også være, hvis barnet eller en i barnets husstand er i øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19. I sådanne tilfælde er det muligt for barnet at blive hjemme og modtage nødundervisning. Skolelederen kan kræve lægeattest for sygefravær.

Forældre har mulighed for at anmode skolelederen om ekstraordinær frihed. Hvis dette bevilges, vil forældre selv skulle forestå undervisningen af barnet.
Skolelederen skal underrette kommunalbestyrelsen om ulovligt fravær over 15 pct. i et kvartal, hvorefter kommunalbestyrelsen kan træffe afgørelse om, at børneydelsen ikke udbetales i et kvartal.

En elev vil blive registreret som fraværende, hvis forældrene vælger at holde eleven hjemme, eller eleven vælger at blive hjemme, uanset at skolen efter dialog med forældre/elev og elevens læge har vurderet, at eleven skal møde fysisk frem på skolen. Skolen skal i den situation ikke give eleven nødundervisning.

Elever i specialundervisning og udsatte elever

Elever i specialtilbud og særligt sårbare elever med flere er undtaget fra nedlukningen og skal derfor som udgangspunkt møde frem til undervisningen som normalt. Det betyder, at de almindelige fraværsregler stadig gælder for disse elever. Det er således lovligt fravær at blive hjemme, når man er syg. Det gælder også for eksempel, hvis et barn har så stor angst, at det ikke kan komme ud ad døren – uanset om det sker til hverdag eller under en nedlukning på grund af COVID-19.

Man kan også aftale med skolelederen, at barnet bliver hjemme i en periode (ekstraordinær frihed). I så fald har man ikke krav på, at skolen står for undervisningen, herunder i form af nødundervisning, men skolen må gerne tilbyde det, hvis der er ressourcer til at løfte opgaven.

Læs mere her

Foto: ABW