Friluftsrådet meddeler:

For 13 år siden blev en sti, der forbinder landsbyen Alsted ved Sorø med Susåen, pløjet op og marken blev hegnet ind. Lige siden har lokale borgere og foreninger kæmpet for at der skal være offentlig adgang til Susådalens særlige natur. Indtil videre uden held. Læs føljetonen om Alsted-stien, der trods adskillige afgørelser fra myndigheder endnu ikke er genetableret.

Tålmodigheden er ved at være brugt op for Friluftsrådet Sydvestsjælland og den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening, DN Sorø. I 13 år har de forsøgt at sikre lokalbefolkningens adgang til den unikke natur i Susådalen efter, at en markvej fra byen til åen blev pløjet op og lukket af for offentlig adgang. Natur- og Miljøklagenævnet har ellers tilbage i 2015 afgjort, at der skal laves en alternativ sti med rundtur for borgerne, men det har Sorø Kommune ikke fulgt op på trods henvendelser og møder med Friluftsrådet og DN Sorø.

“Det er utrolig frustrerende og spild af alles tid, at der ikke en gang for alle, bliver taget hånd om sagen og at den sti som klagenævnet jo har besluttet skal være der, bliver etableret. Det er helt ubegribeligt , at det kan tage så mange år, og at der kan være så mange forhindringer for at give befolkningen den adgang til naturen, som de har ret til,” siger Rolf Lehrmann fra Friluftsrådet Sydvestsjælland.

Han henviser til at Natur- og Miljøklagenævnet tilbage i 2015 slog fast at den oprindelige sti, der blev pløjet op i 2007 havde væsentlig rekreativ værdi for de lokale beboere og andre naturgæster og derfor ikke måtte nedlægges uden, at der blev etableret en alternativ rute. Siden har foreningerne forsøgt at trænge igennem til Ankestyrelsen, fordi Sorø Kommune har forholdt sig passivt til sagen i årevis, men heller ikke her, var heldet med dem.

Selvom tålmodigheden er sat på en grundig prøve, så giver Friluftsrådet Sydvestsjælland ikke op.

“Vi giver ikke op, for den her sag er så principiel for folks mulighed for at komme ud i vores fælles natur. Lodsejere må ikke have mulighed for at lukke for naturen imod reglerne og myndighederne må ikke have held med at sylte sagerne, for så kommer det til at se sløjt ud for befolkningens adgang til natur,” siger Rolf Lehrmann, der nu endnu en gang henvender sig til Sorø Kommunes borgmester med en appel om at få genetableret stien.