Af Henrik Jandorf, skuespiller, svarer her på DF Sorøs indlæg

At mit lødige indlæg, som på tværs af religioner opfordrer til respekt for hinanden i et multietnisk samfund, blev betragtet som et oplæg til mudderkastning, finder jeg beklageligt. Råberiet antager smålig karakter og argumentationen bliver svagere, mens gabestokken
køres i stilling. Sjældent er jeg blevet ’anmeldt’ så intenst i overskrift og nævnt på hver 4. linie, – og tak for, at jeg nu tilhører den ’Kreative Klasse’. Denne klasse kendte jeg ikke til, men jeg vil dog vælge at bruge den kreativitet til at fokusere på budskabet.

Som nævnt har vi i de sidste 20 år med vekslende elegance hørt terriere skræppe ved ligusterhækken – Kjærsgaard, Krarup, Langballe, Støjberg, Vermund, Paludan m.fl. – hørt samme skræmmebilleder om en imaginær fare (læs Islam), som var vores land under angreb.

Når jeg nævner ordet ’trist’, så mener jeg faktisk, at det er en sørgelig kendsgerning, at I som indvalgte lokalpolitikere i byens ledende organ, Byrådet, ikke sætter baren højere for jeres politiske udsyn og sigte samt evne til at læse og genreplicere på min tekst.

Jeg har ikke med et ord nævnt, at jeg ønskede en moske i Sorø. Derimod har jeg anfægtet, at I DF byrådspolitikere i Sorø, i strid med Grundlovens paragraffer, søger at hindre visse befolkningsgrupper i at have et samlingssted for deres tro ved på forhånd at sprede skræk og rædsel, SÅFREMT en ansøgning om en moske skulle indløbe. Som religiøs neutral har jeg ingen forkærlighed for hverken kirker eller moskeer, idet jeg ikke mener at have brug for en gejstlig mellemhandler – jeg kan se disse huse som pæne bygninger men langt fra altid sympatisere med det, de står for.

Og ja – der findes vold på begge sider. Men vi taler om de 3% af en enhver fraktion, som repræsenterer urostifterne, de rabiate, de krigeriske. Tilsyneladende er ordet Islam for DF synonymt med terror, og at forsøge at vinde vælgere ved konstant at påstå, at muslimer truer ’danskhedens’ arv, finder jeg trivielt og uddateret. Ikke mindst småligt. Lad os vågne op og se os selv som en del af et verdenssamfund, hvor alle arter og folkeslag accepterer hinanden. Og skulle der opstå konflikter noget sted, så går vi ind i disse og løser dem. Er der en konflikt hvad angår en moske i Sorø? Nej, der er skræmmebilleder, angst og bæven.

I har utvivlsomt ret i, at jeg bør læse en del mere på mange lektier. De tre hovedreligioner, Jødedommen, Kristendommen og Islam, har rigtig meget til fælles, fx har de alle Abraham som stamfaderen, den første gudsdyrker, som bekender sig til monoteismen – dyrkelsen af én, og kun én Gud. Hvormed jeg mener, at det fælles udgangspunkt religionerne imellem burde ligge inden for rækkevidde.

Der er lyse og mørke sider i alle retninger. Kunsten i forhandlinger er at mobilisere en vilje til at få tingene til at lykkes, frem for at stå på sit eget. Dette bliver mit sidste indlæg i denne sag, hvorfor jeg blot vil udtrykke ønsket om lydhørhed i vores smukke kommune.

3 lyse citater fra Koranen:
”Gå ikke ind i andre huse end jeres egne uden at vise pli og hilse på folkene dér”
Koranen, Sura 24 vers 027
(Jøder og kristne) ”Der er intet at strides om mellem os og jer. Gud vil bringe os sammen”
Koranen, Sura 42 vers 015
”Hans navn er Messias, Jesus, Marias søn. Han vil være højt agtet i denne verden og i den
hinsidige”
Koranen, Sura 03 vers 045

3 lyse citater fra Biblen:
(Jesus) ”Jeg er ikke kommet for at dømme verden, men for at frelse verden”
Biblen NT, Johannes 12, vers 47
”Giv den, der beder dig; og vend ikke ryggen til den, der vil låne af dig”
Biblen NT, Matthæus 05, vers 42
”Som I vil, at mennesker skal gøre mod jer, sådan skal I gøre mod dem”
Biblen NT, Lukas 06, vers 31