Af Dan Kiving, Sorø

Nu er mit bæger meget tæt på at flyde over, men hvordan mobiliserer vi en samlet, folkelig modreaktion?

Jeg vil gå så langt at skrive, at jeg føler mig alvorligt krænket af den krænkelseskultur, som vi ser udvikle sig i denne tid.

Når virksomheder og offentlige institutioner på baggrund af en folkestemning – vel mest ført på de sociale medier – lader sig manipulere ud over al fornuft og almindelig anstændighed – så tænker jeg noget panderynkende på, hvor hysteriet og hykleriet mon ender?

Hvad bilder Nationalmuseet sig ind at slette det ærefulde og smukke navn på en helt unik, oprindelig kultur (den cirkumpolare eskimoiske) for at tækkes en skæv folkestemning?

Her i sommerferien var vi på tur med børnebørnene til vikingeborgen Trelleborg ved Slagelse. En herlig dag, hvor vi igen-igen nød historiens dragende vingesus.

Jeg købte en fantastisk bog med titlen “Viking” som souvenir. Jeg nød vores dronnings forord i bogen, og delte hendes stolthed over, at vores – mit – folks historie er så rig og spændende.

Da jeg så i indledningen kunne læse, at “På oldnordisk havde ordene vikinger og viking ret præcise betydninger med hensyn til plyndring og sørøveri, …” blev jeg bekymret. Helt seriøst bekymret.

For så er det, at jeg tænker, at hvis ordet “eskimo” ikke længere er i orden at bruge for isfabrikanten og Nationalmuseet, hvordan skal det så ikke gå, hvis “de krænkede” iblandt os får vind i sejlene og ser sig vrede på vikingetiden. Skal indskrifterne på Jellingestenene slettes og Vikingeskibshallen i Roskilde ryddes?

Jeg kalder på en seriøs folkelig reaktion, som vil tage ansvar for at prøve at få stoppet denne vanvittige idé om at rundbarbere vores historie og anerkendte begreber til ugenkendelighed.

“Vi er, som vi er, og det er godt nok!” (frit efter Krummes sang)

Dan Kiving er frivillig i Hjerneskadeforeningen Vestsjælland, der repræsenterer Sorø, Slagelse, Kalundborg, Holbæk og Odsherred kommuner.

Foto: Dan Kiving