Sorø Kunstmuseum var glæden stor, da der i denne uge kom besked fra Ny Carlsbergfondet om, at en ansøgning om et større støtttebeløb var i mødekommet fuldt ud. Museet er blandt de kunstmuseer, der tilsammen modtager over 27 millioner kroner fra fondets ekstraordinære pulje, der blev oprettet i forbindelse med coronakrisen.

Charlotte Sabroe. Foto: ABW

Støtten er en uvurderlig hjælp for Sorø Kunstmuseum efter den lange periode, hvor museet skulle holde lukket. Nedlukningen betød blandt andet, at forårets satsning, særudstillingen med Krass Clements fotografier, kun nåede at være åben i 12 dage og at sommerens særudstilling med kunstneren Peter Bonde måtte udsættes til 2021. Museets har derfor lidt et betydeligt tab i mistede entréindtægter og manglende indtægter fra kommercielle arrangementer.

“Det er utrolig generøst at Ny Carlsbergfondet har etableret denne hjælpepulje til de danske kunstmuseer. At Ny Carlsbergfondet har tilgodeset os og støttet med et anseligt beløb kommer til at gøre en kæmpestor forskel for os nu og i de kommende år,” siger direktør for Sorø Kunstmuseum Charlotte Sabroe.

Får råd til ambitiøst synlighedsprojekt

Det økonomiske tilskud fra Ny Carlsbergfondet er øremærket til at øge museets synlighed og tilgængeligheden til kunsten, ”samtidig får vi en markant hjælp til at tænke museet ind i fremtiden, hvor vi tror på nødvendigheden af at bygge bro mellem det digitale og et traditionelt besøg på museet,” tilføjer Charlotte Sabroe.

Det skal ske gennem en ny brugervenlig, ambitiøs og levende hjemmeside, der kan understøtte kunstoplevelser fuld af kvalitet og til glæde for så mange som muligt. Det bagvedliggende økonomiske perspektiv, er naturligvis samtidig, at en mere attraktiv og tydeligere hjemmesidekommunikation også skal være med til at øge synlighed og besøgstal på den lange bane.

Ny Carlsbergfondets pulje til genstart af kunstmuseerne

Støtten kommer fra en særlig pulje til danske kunstmuseer. En pulje der blev hasteoprettet i forbindelse med coronakrisen. I alt 29 af landets kunstmuseeer er blevet tilgodeset med i alt 27,1 millioner kroner. Med den ekstraordinære håndsrækning har fondet villet bidrage til, at de økonomisk pressede kunstmuseer kan realisere publikumsrettede programmer og aktiviteter og ad den vej sætte nødvendigt skub i egenindtjeningen.

Fondets direktør Christine Buhl Andersen fortæller, at “Det er glædeligt, at vi har haft mulighed for at støtte både bredt og dybt. De specifikke støttebehov … udspringer alle af et ønske om at få gang i hjulene igen og få publikum tilbage til kunsten. Vi håber, at vores støtte i de rette hænder, netop kan betyde et skub i den rigtige retning”.

Følgende museer har modtaget midler fra Ny Carlsbergfondets ekstraordinære pulje: Skovgaard Museet, Fuglsang Kunstmuseum, Sorø Kunstmuseum, Kunsten Museum of Modern Art, Nivaagaards Malerisamling, Kunstmuseum Brandts, Louisiana Museum of Modern Art, Designmuseum Danmark, Esbjerg Kunstmuseum, Statens Museum for Kunst, J.F. Willumsens Museum, Museum Jorn, Skagens Kunstmuseer, HEART – Herning Museum of Contemporary Art, Horsens Kunstmuseum, Rosenborg – Kongernes Samling, Den Hirschsprungske Samling, Glasmuseet Ebeltoft, Ribe Kunstmuseum, Vendsyssel Kunstmuseum, Faaborg Museum, Trapholt, Cisternerne, Arbejdermuseet, Thorvaldsens Museum, Museum Sønderjylland, ARKEN Museum for Moderne Kunst, Heerup Museum og ARoS Aarhus Kunstmuseum.

Denne pulje til de danske kunstmuseer er muliggjort af et historisk højt afkast for 2019 fra Carlsberg A/S. Det betyder, at fondets øvrige støtteområder ikke bliver berørt af den aktuelle uddeling.

Foto: IDM
Del på sociale medier