Med fem fotografiske storby-portrætter af Paris, København, Moskva, Dublin og Bristol præsenterer Sorø Kunstmuseum denne gang en af Danmarks førende fotografer, Krass Clement. Storbyen er hans hjemmebane og med sine stemningsmættede fotografier fanger han byernes oversete eller skjulte rum, og livet, der leves der.

Krass Clement er særligt kendt for sine sort-hvide fotografier af mennesker og miljøer. De til tider melankolske fotografier er blevet kaldt for fotografiske digte eller billedernes svar på poesien. Storbyen er hans hjemmebane og som en moderne flanør har han taget storbylivet til sig.

Udstillingen på Sorø Kunstmuseum viser fem af Krass Clements storby-serier: Paris, hvor han tilbragte en del af sin barndom; København, som senere blev hans hjemby; Moskva, som han besøgte under et oprør i 1991; Dublin, hvis regnvåde stemning han indfangede gennem et døgn og Bristol, hvor han videregiver nye aspekter af storbyen i farvefotografiet. Tilsammen udgør de fem serier en fortælling om møder mellem mennesker og byernes skjulte rum.

Udstillingen, der nu præsenteres i Danmark, blev i efteråret 2019 vist i Skt. Petersborgs anerkendte fotografiske galleri ROSPHOTO og er realiseret i samarbejde med Det Danske Kulturinstitut i Skt. Petersborg.

KRASS CLEMENT
Krass Clement er født i 1946 som søn af maleren Kay Christensen og pianisten Anna Katharina Tvermoesi Rude. Tilknytningen til Vestsjælland har han fastholdt og er nu delvist bosiddende på Glænø. Clement er uddannet filminstruktør fra Den danske Filmskole. Han debuterede med sin første fotobog i 1978. De første mange år holdt han sig strengt til kornede, sort-hvide fotografier, men fra og med år 2000 har han også arbejdet med farvefotografiet.

Mange af Krass Clements storby-serier er blevet omsat til bøger, og han har siden 1970’erne skabt mere end 20 bogprojekter, hvor alene fotografierne taler. Bøgerne har således været hans alternative udstillingsrum.

Krass Clement – The Unseen Room
Åben for publikum: 29. februar – 24. maj
Fernisering: 28. februar kl. 17.00, hvor udstillingen åbnes af kulturminister Joy Mogensen

Pressefoto