Af Mette Skjoldan, Sorø

Lørdag dagen 14. december 2019 er jeg taget på besøg hos familien Dahl. Familien, som er Dennis og Ann Sofie med døtrene Malou, Josefine og Emily, bor i den gamle stationsbygning i Fjenneslev. Dennis og Ann Sofie kommer fra København, boede et par år i Helsingør og fandt så en perle her i Sorø Kommune. Perlen er den gamle stationsbygning i Fjenneslev, hvor toget stoppede for sidste gang i 1950erne. Bygningen er fra 1899 og restaureret af flere omgange, så den i dag fremstår som en meget beboelsesvenlig bygning på hele 450 m2.

Tilflyttere der trives
Parret arbejder begge på Kragerup Gods, forholdsvist tæt på bopælen. Dennis arbejder som hotelchef og har ansvaret både Kragerup Hotel/konference, Restaurant Blixen og Aktivitetsparken. Et arbejde som Dennis er utrolig glad for. Ann Sofie arbejder som tjener i og står for konferencedelen og er ligeledes glad for sit arbejde. Malou slår sine folder på Sorø Akademi, og Josefine og Emily går på Borgerskolen. Skolebussen holder lige uden for havelågen hver morgen, så det kunne ikke være nemmere.

Besøget tager udgangspunkt i, hvordan julen fejres på den ældre station. Den meget spændende bygning prydes allerede her midt i december af hyggelig julepynt, og der er rigtig mange historier at fortælle herfra, men vi er nødt til at begrænse os lidt. Så nu får I en stribe fotos fra stationen og ventesalen i Fjenneslev. Og så får I en stribe nye fotos til sommer, hvor huset i bogstaveligste forstand skal ses i et andet lys.

En fin blanding af gammel og nyt
Boligen rummer både en del gamle møbler, som blev fundet i en af annekserne, og som siden er sat i stand af Ann Sofie. De er restaureret med nænsom hånd og flere af dem er derefter malet. De fine gamle møbler suppleres af gamle skilte fra stationen og bænke, som i en ventesal. Det er en fin blanding af gammelt og nyt, som er så populært i disse år, og som giver så god mening i netop denne bolig.

I ventesalen kan man stadig fornemme stemningen af ventesal, for de oprindelige gulvfliser er stadig på gulvet og en større bænk hentyder, at der er plads til passagerer. Familiefester holdes netop i ventesalen, hvor også juletræet snart bliver båret ind. I år bliver 16 mennesker bænket i ventesalen til dejlig julemiddag. Dennis har et foto af juletræet i ventesalen, som vi har fået lov at låne, og et foto af huset i snevejr.

Det er de perfekte rammer for juleaften, og derfor holdes julen hos her. Der har gennem tiden været mange mennesker samlet i ventesalen, hvor borde og stole kan rykkes rundt, og der kan danses livligt om juletræet.
En ældre artikel om stationen hænger også i ventesalen, placeret i det gamle skab til køreplaner, som i denne tid er smukt julepyntet.

Familien var ikke fuldtallig i dag ved besøget, så de vil gerne vente med at blive fotograferet til sommeren 2020, når jeg besøger dem igen.

Stor tak til familien Dahl, der har budt indenfor i deres hjem her til en snak om jul i ventesalen og en hyggelig rundvisning på 450 m2.