Vi hører om det alle steder – om klimaforandringerne. Sorø Kommune arbejder med FNs Verdensmål og netop Verdensmål nr. 13 “Klimaindsats” handler om at agere hurtigt for at bekæmpe klimaforandringer og deres konsekvenser. Det handler også om at integrere klimatiltag i politikker, strategier og planlægning.

Der kommer flere af de ekstreme regnskyl, end vi har været vant til tidligere. En stor del af vores kloaknet er ikke dimensioneret til at rumme de regnmængder, vi oplever nu og i fremtiden. Det betyder oversvømmede kældre og store mængder vand, som ikke kan ledes væk i samme tempo som tidligere.

Men det betyder også, at der opstår overløb med forurenet vand, der ender i vores søer og vandløb – og også ved badestranden Skjolden.

Sorø Kommune har netop opdateret Forslag til Spildevandsplan 2020, som netop nu er i offentlig høring. Spildevandsplanen har blandt andet fokus på konsekvenserne af klimaforandringerne, som vi alle oplever i disse år. Planen fastlægger for eksempel en plan for udskiftning af eksisterende fælleskloakering, hvor vi typisk har et underdimensioneret kloaknet i forhold til de regnmængder, vi oplever nu.

Som grundejer kan du selv hjælpe til
Men alle grundejere kan gøre noget for at begrænse den direkte udledning af tag- og overfladevand til kloaksystemet. Man kan nedsive tagvand i faskiner eller lave forsinkelsesbassin. Men man kan også lave regnbede eller opsamle tagvand til havevanding i de måneder, hvor haven har brug for ekstra vand.

Fakta:
· Forslag til Spildevandsplan 2020 er i offentlig høring den 1. august – 30. september 2019.
· Forslag til Spilvandsplan 2020 fokuserer bl.a. på konsekvenserne af klimaforandringerne, en ny dimensioneringspraksis for kloakker, som tager højde for de øgede regnmængder, samt tilbageholdelse af tag – og overfladevand i byerne.
· Spildevandsplanen er et redskab for kommune og forsyning til, at håndtere kommunens spildevand og regnvand.

Foto: ABW