Det bliver en særdeles indholdsrig Holbergdag, Tersløsegaard inviterer til søndag den 14. august. To eminente Holbergkendere fra henholdsvis litteraturens og teatrets verden gæster Holberg Museet.

Niels Vandrefalk
Niels Vandrefalk

Det er forfatteren Dorrit Willumsen og skuespilleren Niels Vandrefalk. Den første vil tale om Holberg og desuden fortælle om Herman Bang, der i 1871 som 14-årig flyttede ind i præstegården lige over for Tersløsegaard, fordi hans far blev præst i sognet. Den anden vil beskrive Holbergs masker med udgangspunkt i komedien ”Hexerie eller Blind Alarm”, som Vandrefalk selv medvirkede i, da den blev opført på Det Kgl. Teater med Jørgen Reenberg i hovedrollen som Leander.

I 2004 blev netop den komedie i øvrigt anvendt som afsæt for etableringen af Holberg Teatret, og i næste sæson 2017 tager teatret stykket op igen, når der skal spilles Holberg i Sorø Akademihave. ”Hexerie eller Blind Alarm har bevaret sin energi i en moderne teaterdirektørs skuffe, fordi det rummer den sande kraft til at gå op mod dumhed, overtro, løgne og grove manipulationer, som magtudøvelse til alle tider betjener sig af”, forklarer Niels Vandrefalk.

Dorrit Willumsen
Dorrit Willumsen

Dorrit Willumsen har nylig modtaget den fornemme Holberg-medalje, som blev indstiftet af Dansk Forfatterforening i 1934. Hendes forfatterskab omfatter romaner, noveller, erindringer, dramatik og lyrik, og hun har også tidligere opnået både Det Danske Akademis store pris og Nordisk Råds litteraturpris. Holbergs komedier beskriver hun meget rammende sådan:

”Man skulle ikke være vægelsindet, stundesløs eller alt for påståelig. Man skulle bestemt ikke vigte sig af sin lærdom eller kaste sig ud i noget så uoverskueligt som politik, når man egentlig bare var kandestøber. Man skulle ikke prale og være stortalende. Og man skulle bestemt ikke komme hjem med franske manerer, bare fordi man havde været en tur i Paris.”

Holbergdagen på Tersløsegaard indledes kl. 12.00 med at et splinternyt Dannebrogsflag hejses til tops. Flaget er en gave fra Danmarks-Samfundet, som siden 1908 har arbejdet for at udbrede anvendelsen af det danske flag som symbol på national kulturtradition.

Søndag 14. august kl. 12.00 – Holbergdag med tale af årets Holbergmedalje-modtager Dorrit Willumsen, foredrag om Holbergs masker af skuespillerNiels Vandrefalksamt overrækkelse af nyt flag fra Danmarks-Samfundet

Program
kl. 12.00 Overrækkelse af nyt flag fra Danmarks-Samfundet
kl. 12.15 Tale af forfatteren Dorrit Willumsen om Holberg og Herman Bangs soranertid
kl. 13.30 Foredrag af skuespilleren Niels Vandrefalk om Holbergs Masker

TERSLØSEGAARD, Holbergsvej 101, 4293 Dianalund

Entré: 100 kr.

Reservation: post@tersloesegaard.dk eller tlf. 7446 6770.

Teltet i haven åbner kl. 12.30 med tilbud om frisksmurte sandwich fra Sejers Konditori, øl fra Dagmarbryggeriet og andre kolde og varme drikkevarer

Plads kan reserveres på post@tersloesegaard.dk eller tlf. 7446 6770