Hvad lavede folk i Dianalund, dengang Jesus gik rundt og snakkede med toldere og synder?
Hjemmesiden Verdenshistorien i Dianalund er nu næsten færdig.
Mens Lokalarkivet i Dianalund har været lukket, har lederen og de frivillige arbejdet hjemmefra, bl.a. med at færdiggøre sitet ”Verdenshistorien i Dianalund”.
Ideen med ”Verdenshistorien i Dianalund” er at omsætte den store historie til lokale forhold og på den måde gøre historien endnu mere interessant. Udgangspunktet har været Historiekanonen, der blev vedtaget af Folketinget i 2006, og vi har spurgt os selv hvordan de enkelte punkter i denne påvirkede os i Dianalund og nærmeste omegn. Vi har dog også medtaget andre relevante punkter, f.eks. Korset ved Conradineslyst, Udvandrere, Kongemosekulturen og andre emner, der har betydning for Sorø Kommunes nordvestkvarter.
I ”Verdenshistorien i Dianalund kan man således se, at der indtil 1908 er udvandret 172 personer fra de fire sogne, Lokalarkivet i Dianalund dækker, og hvor disse er taget hen. Vi kan se, at Christian 4. har ejet et gadehus i Sobjerg, at Københavns bombardement medførte genhusning af en københavnerfamilie på Tersløsegård, der havde en vild dreng. Vi kan se, hvad man spiste under 2. Verdenskrig, og hvordan vi i Dianalund oplevede 29. august 1943. etc.
Vi mangler endnu nogle punkter fra Historiekanonen, f.eks. Energikrisen 1973, Murens fald og 11. september 2001. Til gengæld har vi dykket ned i Litteraturkanonen og har fortalt om de forfattere, der optræder her, som har særlig tilknytning til Dianalundområdet. Ikke mindst Herman Bang, hvis roman ”Ved Vejen” er en ret nøjagtig beskrivelse af Tersløse, da han var teenager her.
Og hvad lavede vore forfædre så dengang Jesus levede? Det ved vi ikke, men vi ved, at en høvding i Stenlille blev begravet på den tid. Gravgaverne var ikke våben, men bestod af ting til bordets glæder, blandt andet en si, således at han kunne dekantere vinen.
God fornøjelse med sitet ”Verdenshistorien i Dianalund”, vhid.dk
Jørgen Mogensen
arkivleder