Af Niels Hilker, DN Sorø
DN Sorø har nedenstående kommentarer til Sorø Kommunes udkast til budget for 2025, der for tiden er i offentlig høring.
Udmøntning af den grønne trepartsaftale
Kommunerne får en central rolle ved udmøntning af den grønne trepartsaftalen om ”Et Grønt Danmark”. Kommunerne har bl.a. fået ansvaret for at udarbejde en omlægningsplan senest i 2025 (med afsæt i et nationalt udmeldt indsatsbehov som forventes at komme når det nye 3 parts-ministerium er funktionsdygtigt).
Kommunernes opgave forankres i de 23 eksisterende lokale vandoplandsstyregrupper og måske nogle flere, og disse består bl.a. af repræsentanter fra kommunerne i hovedvandoplandet, og som nu udvides med flere centrale aktører.
Der er i aftalen afsat økonomi til den ekstra opgave, som kommunerne skal løse, men de er ikke endelig fastlagt eller udmøntet endnu. Der står i aftalen at ”økonomien vil blive fordelt blandt kommunerne efter behov.”
DN Sorø vil på den baggrund opfordre Sorø Kommune til at udvise rettidig omhu og allerede nu forberede sig på opgaven. Det kan ske ved at afsætte ressourcer til Sorø Kommunes arbejde med at forberede udarbejdelsen af en arealbaseret omlægningsplan. I første omgang et enkelt årsværk, som skal sikre at arbejdet med planen kan udarbejdes så snart der kommer udmelding af det nationale indsatsbehov og økonomiske midler fra staten.
Naturvejledning
DN Sorø vil også pege på, at det er vigtigt at fastholde og på sigt også udbygge ressourcetildelingen til Naturvejledningen. Noget der fra politisk side også blev tilkendegivet på det konstruktive fællesmøde, Grønt Forum havde med udvalgene i april i år.
Naturvejledningen har en bred målgruppe, der omfatter: skoler, dagtilbud, herunder lærere og pædagoger, pædagogstuderende, børnefamilier, voksne: både de allerede naturinteresserede og de naturfremmede, som har brug for motivation og en hjælpende hånd til at komme ud.
Og især børnene skal ud i naturen. Ud og mærke jorden og se på skyerne, blomsterne og træerne. Alt tyder på, at den tid, børn bruger i naturen, er rigtig godt givet ud. Naturoplevelser giver ikke kun glæde og udfordringer for barnet, mens det er i naturen. Ophold i naturen giver sunde og kloge børn, der vokser op som ansvarsfulde beskyttere og benyttere af naturen.