Barselsstuen opføres i Holbergs have på Tersløsegaard søndag den 30. maj (hvis ellers coronamaskeraden tillader det!)
Jeronimus skal formentlig stå parat med sin stok til at prygle de vankundige, der møder frem uden coronapas. Og han vil kunne gøre det uden stands anseelse, for alle fremmødtes identitet og sociale status formodes skjult bag de påbudte masker. I tillid til løfterne om genåbning af kulturen satser Holberg Museet Tersløsegaard ikke desto mindre på at kunne byde på en forløsende oplevelse med to timers original Holbergkomedie søndag eftermiddag den 30.maj.
Det bliver det fremragende teaterensemble Pulchra Semper Veritas (”Sandheden er altid smuk”) fra Aarhus, som kommer med 13 skuespillere (som skal spille komediens ikke færre end 34 roller!) for at opføre ”Barselsstuen”. Komedien er en af Holbergs første, skrevet i 1723. Den er en varmt godhjertet satire over den gamle indbildte hanrej Cortifz og hans kloge unge hustru Engelke. Handlingen har et komisk skær af frivolitet over sig. Samtidig spilles på hele registret i skildringen af omgangen mellem kvinder og mænd – medlidenhed, forfærdelse, latter og intriger. Typisk for Holberg er det den blot syttenårige fødende kvinde, der viser sig overlegen i takt og forstand.
Alvidenhed og uvidenhed
Ludvig Holberg oplevede selv, hvordan en epidemi forandrer tilværelsen. Det var under pesten i 1711. Holberg undslap smitten ved at flygte fra sin bolig i København. Han søgte tilflugt på Falster, hvor han fandt husly hos Marie Grubbe, den højadelige dame fra Tjele. Hun havde været gift først med kongens halvbror, statholder i Norge, og siden med en fornem godsejer for til sidst at foretrække en grov og fordrukken matros med hvem hun drev et usselt færgested ved Grønsund. Marie Grubbe var gammel, slidt og enlig (manden var sat i tugthus), da Holberg besøgte hende. Alligevel levede hun ”langt mere fornøjet end udi sit første ægteskab”, fortæller Holberg (”jeg haver hørt det af hendes egen mund…”) og drager den konklusion, at nogen godt kan finde vellyst i det, som hos de fleste forårsager væmmelse.
Smag er med andre ord foranderlig. Ligeså er der forskel på de alvidende og de uvidende. I sine Moralske Tanker fra 1744 henviser Holberg til læger og kvaksalvere: ”Consulterer man en erfaren læge udi en sygdom, som er incurable, bekender han den umulighed, som findes i at kurere. Spørger man derimod en kvaksalver til råds, forsikrer han straks den syge om hastig restitution.”
I den syndflod af eksperters og politikeres råd, anvisninger, beregninger og forudsigelser, der har ramt befolkningen siden coronafrygten slog ned for et år siden, kan man efter gemyt sortere ret og vrang. Men det er utvivlsomt, at myndighedernes regler skal følges – selvom de kan forekomme uoverskuelige og ofte skiftende (og under trusler om dobbelt strafudmåling!). Hvem ved i dag med sikkerhed, hvad der gælder i maj måned? Med andre ord må der føjes et stort HVIS til meddelelsen om Tersløsegaards sæsonplaner. Barselsstuen risikerer at blive til en abort!
Søndag den 30. maj kl. 16.00
”Barselsstuen” opføres på havescenen af Teaterselskabet Pulchra Semper Veritas.
HolbergMuseet Tersløsegaard, Holbergsvej 101, 4293 Dianalund
Entré: 150 kr. Pladsbestilling: post@tersloesegaard.dk eller tlf. 7446 6770.