De er ikke lige til at få øje på. Men dybt inde i de midt- og vestsjællandske skove bor et helt særligt folk – Skovlingerne – hvis man altså skal tro forfatter Bodil El Jørgensen. Hun har skrevet 6 eventyr – de såkaldte Skovlinge-sagaer. Den 1. juni kl. 9.30 offentliggøres Sorø Kommunes helt egen Skovlinge-saga i Broby Vesterskov. Her vil en klasse fra Tidlig SFO på Frederiksberg skole gå eventyret sammen med forfatteren.

Den 1. juni bliver en lidt anderledes dag for en gruppe børn i Tidlig SFO på Frederiksberg skole. Ikke alene skal de møde borgmesteren, som de naturligvis håber har borgmesterkæden på – de er også de første, der skal høre eventyret om skovlingerne i Broby Vesterskov. Sammen med den prisbelønnede forfatter Bodil El Jørgensen, skal de gå eventyret i skoven og høre om Grumhilds forbandelse. Når eventyret er gennemført, venter der et diplom, en overraskelse og en lille forfriskning.

Litterær satsning
Skovlingesagaerne er blevet til som led i den litterære satsning i Kulturregion Midt- og Vestsjællands kulturaftale med Kulturministeriet. Skovlingesagaerne henvender sig til børnefamilier med et ønske om, at eventyrerne kan få familierne ud i skoven og ind i litteraturen.

– Da vi skulle finde en skov, der var egnet til eventyret, faldt valget hurtigt på Broby Vesterskov, der bugner med fortidsminder. Der er ganske enkelt noget eventyrligt over stedet, forklarer Pernille Simonsen fra Sorø Bykontor, der sammen med kulturkonsulent Mette Tingholm er de lokale kontakter i projektet. – Og heldigvis var Stiftelsen Sorø Akademi med på ideen, så vi fik lov til at placere eventyret der, smiler Pernille.

Eventyret er skrevet specifikt til stedet. Efter at have set skoven, har Bodil Jørgensen forfattet eventyret om Grumhilds forbandelse, der handler om løv-skovlingen Ask og granskovlingen Pinja, der bliver bragt på sporet af en gammel forbandelse, som har skabt splid mellem de to Skovlinge-folk. Eventyret bliver formidlet via Natureventyr, der guider børnene gennem eventyret via en app. Med appen i hånden går man fra kapitel til kapitel og løser opgaver undervejs.

Oplev flere Skovlingesagaer
Skovlinge-sagaen i Broby Vesterskov er som sagt 1 ud af i alt 6 eventyr. Hvis man har lyst til at opleve flere eventyr, kan man finde dem i: Vrange Skov i Ringsted Kommune, Ravnsholte Skov i Lejre Kommune, Høng Skov i Kalundborg Kommune, Korsør Lystskov i Slagelse Kommune og Stokkebjerg Skov i Odsherred Kommune.
Kulturregion Midt- og Vestsjælland udgiver også historierne i et samlet hæftet, som eleverne modtager under indvielsen, og som interesserede kan finde i regionens biblioteker, turistorganisationer og naturskoler.

Praktisk information
Lanceringen af Skovlingesagaen i Broby Vesterskov finder sted den 1. juni kl. 9.30, hvor Borgmester Gert Jørgensen vil byde velkommen og forfatter Bodil El Jørgensen vil gå eventyret sammen med børnene. Når børnene har gennemført eventyret, får de et diplom, en overraskelse og en lille forfriskning.

Stiftelsen Sorø Akademi, Sorø Bibliotek, Kulturregion Midt- og Vestsjælland samt Natureventyr, der har udviklet app’en er også inviteret til åbningen.

Mødested ved P-pladsen på Suserupvej
(ved skiltet mod Munkedamshuset – Munkedamsvej og starten på SPOR i Broby Vesterskov).
Husk opladt mobiltelefon og at downloade app’en Natureventyr.

Om Natureventyr
Natureventyr er en app til børnefamilier. Med appen i hånden går man fra kapitel til kapitel og læser op af en fortælling, der tager afsæt i områdets natur, kultur og historie. Hvert eventyr er skrevet unikt til det enkelte område og kombinerer spændende læseoplevelser med sjove udfordringer.

I Sorø Kommune kan du opleve flere Natureventyr bl.a. Absalons store dyst, Selma og den grå tyv, BS og de efterladte troldehuler, Jagten på den flyvende juvel og Balladen om den forsvundne bog.

Læs mere om natureventyr på natureventyr.nu eller find den i app-store.