Sorø Museum
Storgade 17
4180 Sorø
57 81 15 25
soro@vestmuseum.dk

Åbningstider
28. juni – 15. august 2021 og
18. oktober – 24. oktober 2021:
Mandag – fredag: 10.00 – 16.00
Lørdag og søndag: 10.00 – 14.00

16. august – 17. oktober 2021 og
25. oktober – 19. december 2021:
Tirsdag: 10.00 – 16.00
Lørdag og søndag: 10.00 – 14.00

Øvrige dage: lukket
Sidste åbningsdag i 2021: 19. december 2021
Første åbningsdag i 2022: 12. februar 2022

Sorø Museum
I en af byens ældste bygninger, Chr. 4’s kro fra 1624-25, ligger Sorø Museum – et lokalt købstadsmuseum med alt det bedste fra øverste hylde.

Tidsrejsen
Den unikke historie om Sorø fra jægerstenalder til i dag bliver fortalt i en 12,5 meter lang frise tegnet af Erik Petri. Tegningen snor sig rundt om vægge og op langs trappen til udstillingerne på 1. sal. Petris streg gengiver skelsættende begivenheder og det stille hverdagsliv krydret med markante personligheder og her er lækre detaljer, der både kan begejstre et par barneøjne og det modne blik.

Ingemann og guldalderen
B.S. Ingemann blev tilknyttet Sorø Akademi i 1822. Her boede han i en embedsbolig sammen med sin hustru Lucie Ingemann indtil sin død i 1862. B.S. Ingemann er især kendt for sine salmer og historiske romaner og Lucie Ingemann er kendt for sine romantiske malerier og indsamlinger af folkeminder.
Parret var toneangivende i den periode, vi kalder den danske guldalder (første halvdel af 1800-tallet) og deres hjem var et fristed for åndrige samtaler med kulturpersoner. På Sorø Museum er udstillet ejendele fra Ingemanns hjem på Sorø Akademi.

Borgerskab og klunketid
Pynt på pynt, draperede gardiner og klunker. Byens borgerskab vidste nok, hvad der var moderne boligindretning i årene 1880-1910. På Sorø Museum er der kik ind i en overpyntet stue med nips og plysmøbler og et herreværelse med bogreol og erotiske postkort.
Klunketiden er en periode fuld af modsætninger, opbrud og nye muligheder, bl.a. folkevandring fra land til by, industrialisering og boliger med elektricitet og indendørs træk og slip. Udstillingen om klunketiden kommer rundt om Sorø i de ca. 30 år.

Særudstilling 2021 – Født med en sølvske i munden
Det er en udstilling om sølv, med sølv og en begejstring for sølv. Sølv til pynt, sølv til borddækning, sølv til dragten, sølv til smykker og sølv til præmier og jubilæer, og til fødsel, dåb, konfirmation, bryllup og sølvbryllup. Sølv i mange afskygninger, også i materialer, som ikke indeholder et gram sølv, men det ligner.
Få historien om det dobbeltriflede bestik og om lokale sølvsmede, der lavede sølvvarer på bestilling.

Krostuen
Chr.4’s kro har selvfølgelig indeholdt en krostue. Ingen i dag ved, hvordan den præcist så ud, for der er hverken tegninger eller nedskrevne erindringer fra dengang. Krostuen er indrettet, som den kunne have set ud efter forlæg og inspiration fra lignende renæssance huse. Nyd en kop kaffe, en sodavand eller en øl og tag en pause med et spil terninger. Gratis adgang til krostuen, der er åben i museets almindelige åbningstid.

Museumsbutik
Butikken tilbyder et stort udvalg af kopier af gammelt legetøj, smykker, bøger, kunsthåndværk og lokale delikatesser. Gratis adgang til butikken i museets almindelige åbningstid.

Opgaveposer til børn
Familier, der er på tur med mindre børn, kan med fordel købe en opgavepose i museumsbutikken. Opgaverne leder familien rundt i museet, hvor der er poster med lette spørgsmål. Svar på dem og modtag en præmie, når alle opgaver er løst.

Apotekerhaven
Bag museet ligger en have, der er inspireret af Joachim Bursers apotekterhave. Burser var plantekyndig læge og professor ved Sorø Akademi 1625-39, bla. for Chr.4 ’s sønner, der var indskrevet på “Det kongelige Ridderlige Akademi”. Burser indsamlede planter til et herbarium, der ca. 100 år senere blev fundet på Uppsala universitet af Carl von Linné. Linné er internationalt anerkendt for sin klassificering af planter, dyr og mineraler. Apotekerhaven er åben 24/7 via indgangen på Munkevænget.

Aktiviteter og arrangementer
Sorø Museum er aktiv i lokalområdet. Mød museet til byens mærkedage og kom inden for til foredrag, omvisninger og aktiviteter tilegnet familier med mindre børn.

En del af Museum Vestsjælland
Sorø Museum blev sammen med statsanerkendte museer i Kalundborg, Holbæk, Slagelse, Ringsted og Odsherreds Kommuner til Museum Vestsjælland i 2013.


sølvpartner